V. Stoica

Asociația pentru Protecția Consumatorilor Infocons a dat publicității rezultatele unui studiu comparativ cu privire la evoluția produselor tip pate vegetal sau pastă vegetală, pe baza studiilor realizate între 2011 și 2018. Potrivit informațiilor făcute publice de Infocons, aditivii alimentari (cunoscuți și sub numele de E-uri) au fost folosiți în mod constant în produsele de post, în special în pasta vegetală – pate.
Infocons a realizat și un top al pateurilor de post/pastelor vegetale din punctul de vedere al numărului aditivilor alimentari prezenți în produsele respective. Cele mai multe E-uri, respectiv aditivi alimentari, s-au regăsit în pastele tartinabile (care ajung să conțină chiar și 15 aditivi alimentari), iar cele mai puține sunt în câteva categorii de pate vegetal (cu “doar” 11 aditivi). Mulți dintre aditivii alimentari nu produc probleme de sănătate, dacă alimentele care îi conțin nu sunt consumate în exces.
Pe de altă parte, însă, în special în pateurile de post există și anumite E-uri care ar putea să provoace situații neplăcute consumatorilor, cum sunt unii agenți de îngroșare (la E466 – cantităţile prea mari pot duce la balonare, constipaţie, diaree), potenţiatori de aromă (cum este E 635 – care poate produce urticarii), E407 – obținut din anumite alge, poate să provoace în doze mari balonare şi flatulenţă, E 150c – colorant alimentar care poate să provoace tulburări intestinale.