Oamenii de ştiinţă au descoperit diferenţe la nivelul microbiomului uman între persoanele ce suferă de sindromul oboselii cronice şi persoanele sănătoase. La această constatare au ajuns în urma unui prim studiu care asociază anomaliile de la nivelul bacteriilor intestinale cu prezenţa oboselii cronice – o maladie misterioasă şi debilitantă, scrie webmd.com,preluată de MedLive.ro. “Nu este clar dacă diferenţele constatate la nivelul microbiomului între persoanele sănătoase şi cele ce suferă de sindromul oboselii cronice sunt un efect al acestei afecţiuni sau o cauză, însă cu siguranţă sunt legate de nivelul de severitate al bolii,” a declarat autorul studiului, dr. W. Ian Lipkin, directorul institutului american Center for Infection and Immunity de la Columbia University Mailman School of Public Health. Persoanele care suferă de sindromul oboselii croice se plâng de oboseală extremă după efort, dureri musculare şi articulare, dificultăţi de gândire şi probleme cu somnul pe durata nopţii, însă numai aproximativ 20% dintre persoanele care întâmpină aceste probleme de sănătate ştiu că suferă de acest sindrom, întrucât această afecţiune este foarte greu de diagnosticat, notează autorii.
Bacteriile intestinale influenţează activitatea sistemului imunitar şi rezistenţa la boli şi, prin urmare, afectează în mod direct bunăstarea de zi cu zi, declară autorii studiului publicat recent în jurnalul de specialitate “Microbiome.”
Pentru a explora o posibilă asociere între prezenţa sindromului de oboseală cronică şi dezechilibrul de la nivelul mediului intestinal, cercetătorii au recrutat 50 de persoane sănătoase, majoritatea de sex feminin, cu o vârstă medie de 51 de ani. Pacienţii au furnizat oamenilor de ştiinţe probe de fecale, ce au fost analizate genetic pentru a identifica tipurile şi cantitatea de bacterii intestinale prezente la fiecare dintre aceştia. De asemenea, cercetătorii au analizat şi probe de sânge de la fiecare participant. În urma anchetei de specialitate, oamenii de ştiinţă au constatat că există diferenţe semnificative la nivelul microbiomului uman în cazul persoanelor ce suferă de acest sindrom. În mod specific, aceştia au observat cantităţi mai mari din mai multe specii de bacterii intestinale, conform sursei citate.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că la persoanele care sufereau de acest sindrom, compoziţia bacteriană s-a schimbat în funcţie de severitatea bolii. Această asociere a fost valabilă chiar şi atunci când persoanele care sufereau de sindromul oboselii cronice aveau şi sindromul de colon iritabil. Cele două afecţiuni sunt, de asemenea, asociate, sunt de părere cercetătorii. “Acest studiu reprezintă un pas important în determinarea compoziţiei microbiomului sănătos, iar în cele din urmă aceste descoperiri pot ajuta la diagnosticarea şi prescrierea de noi tratamente ce vizează subtipurile specifice sindromului de oboseală cronică,” a declarat autorul principal al studiului. “Pe măsură ce investigaţiile medicale vor continua, anticipăm că medicii vor putea să facă recomandări specifice fiecărui caz în parte pentru a influenţa compoziţia microbiomului uman cu scopul de a reduce simptomele asociate acestei afecţiuni,” a mai adăugat acesta.