Creşterile în greutate sunt datorate unui consum mare de calorii, ce depăşeşte limita normală a zilei, pe o perioadă lungă de timp. Câtă vreme ne planificăm dietă şi nu facem excese, păstrarea numărului de kilograme nu ar trebui să fie o problemă. Iată, însă, care sunt sfaturile specialiştilor de care trebuie să ţinem cont înainte de luarea mesei, dacă vrem să pierdem în greutate, conform prevention.com, preluate de MedLive.ro.
1. Evitarea înfometării. Atunci când ne este foarte foame, celulele organismului încetinesc metabolismul, iar ca răspuns excesul de calorii consumat în timpul mesei va fi stocat de către organism şi depozitat sub formă de grăsime, sunt de părere specialiştii. Pentru a evita intrarea organismului în faza de depozitare, trebuie să evităm înfometarea. Pentru situaţiile în care nu putem evita acest lucru, putem să consumăm câteva nuci sau un iaurt grecesc pentru a menţine o rată metabolică normală.
2. Importanţa hidratării. Stomacul nostru poate stoca, în medie, un litru de lichide şi alimente, este de părere expertul în nutriţie, Ilana Muhlstein. Astfel că, dacă bem unul sau două pahare de apă cu câteva minute înainte de a lua masa, lăsăm destul spaţiu în stomac pentru alimente, dar nu atât de mult încât să ne supraalimentăm, evitând astfel şansa de a consuma mai multe calorii decât ne este necesar.
3. Controlul apetitului. De fiecare dată când apetitul nostru scapă de sub control, este suficient să ne spălăm pe dinţi. Mirosul puternic de mentă suprimă nivelul apetitului, cu toate astea trebuie menţionat că guma de mestecat nu este o măsură indicată pentru controlul apetitului, întrucât are efectul contrar – stimulează foamea prin provocarea de salivă în exces.
4. Gustările dintre mese. Un măr mâncat cu aproximativ un sfert de oră înaintea mesei poate reduce numărul de calorii consumate la masă în procent de 15%, datorită conţinutului său ridicat de fibre, este de părere Libby Mills, manager al programului de prevenire a obezităţii din cadrul MacDonald Center, Pennsylvania. „Acest procent reprezintă circa 186 de calorii în minus la fiecare masă,” adaugă specialista.
5. Odihnă pe durata nopţii. Un program de somn sănătos pe durata nopţii ne poate ajuta să menţinem controlul asupra apetitului şi asupra numărului de calorii consumate pe durata zilei. „Lipsa de somn poate declanşa un dezechilibru hormonal în rândul grelinei şi leptinei – responsabile pentru controlul apetitului – ce generează pofta pentru alimentele nesănătoase,” constată medicul dietetician Chelsea Elkin.