F.T.

Datele centralizate de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată că, în prima jumătate a anului curent, 1.421 de administratori prahoveni au decis să-și radieze firmele, cifră în creștere cu aproximativ 10 la sută comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 1.288 de societăți comerciale supuse acestei proceduri.
La nivel național, dinamica a fost tot crescătoare pentru aceeași perioadă de referință, dar aproape nesemnificativă, câtă vreme, în primul semestru al anului curent, au fost contabilizate 41.448 de radieri, față de 41.257, în primele şase luni ale anului trecut. Concret, s-a înregistrat un trend ascendent al radierilor de numai 1 la sută.
Cea mai mare creștere la acest capitol s-a înregistrat în județul Dâmboviţa (creștere cu aproximativ 41 la sută !), urmată de Vrancea ( plus 31 la sută).
La capătul opus se clasează judeţul Călăraşi, unde numărul firmelor radiate nu a crescut, ci a scăzut ( minus 20 la sută). De asemenea, şi Bucureştiul a înregistrat un trend descendent în privinţa firmelor radiate, trend reflectat prin scăderea cu 10 la sută a numărului de firme supuse acestei proceduri.
Reamintim că radierea are, ca principale consecinţe, creşterea numărului de şomeri şi mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului. În principal, motivele care îi determină pe administratori să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi.