Petre Apostol

În urma şedinţei Comitetului Executiv al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), s-a luat decizia ca antrenorii Octavian Bellu şi Mariana Bitang să fie propunerile pentru premiul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) dedicat antrenorilor – „IOC Coaches Lifetime Achievement Awards”.
Această distincţie se acordă începând de anul trecut şi se doreşte a fi o dovadă a recunoaşterii importanţei şi a realizărilor excepţionale ale antrenorilor şi contribuţia acestora în viaţa olimpicilor şi a mişcării olimpice.
Antrenorul Octavian Bellu, născut în 1951, la Ploieşti, este unul dintre cei mai renumiţi tehnicieni din gimnastica artistică mondială, în perioada în care a fost antrenor federal România cucerind 39 de medalii olimpice (dintre care 16 de aur), 75 de medalii mondiale (dintre care 29 de aur) şi 78 medalii europene (dintre care 28 de aur). Mai întâi profesor de educaţie fizică şi sport la Valea Călugărească, Octavian Bellu şi-a început, practic, cariera de antrenor la secţia de gimnastică artistică a Clubului Sportiv Petrolul Ploieşti, unde a activat între 1978 şi 1981, după care a fost solicitat să antreneze lotul olimpic feminin al României, la Deva, din 1990 devenind antrenor coordonator.
Antrenor emerit din 1987, când a obţinut şi Ordinul „Meritul Sportiv”, antrenorul prahovean este, de asemenea, inclus şi în International Gymnastics Hall of Fame, din 2009.
Premiul „IOC Coaches Lifetime Achievement” se va acorda în cadrul Forumului „Olimpismul în Acţiune”, care va avea loc la Buenos Aires, în Argentina, în perioada 5-6 octombrie. Câştigătorii vor fi aleşi de către un juriu format din preşedintele unei comisii din cadrul CIO, în prezent fostul mare atlet ucrainean Sergey Bubka, şi încă patru membri care vor fi numiţi de către preşedintele CIO, Thomas Bach.
Anul trecut, premiul „IOC Coaches Lifetime Achievement” a fost câştigat de către Kaneko Masako, din Japonia, antrenoare de înot sincron, şi Jon Urbanchek, din Statele Unite ale Americii, antrenor de înot.