V. S.

Primul focar de pestă a micilor rumegătoare din Uniunea Europeană a fost confirmat în Bulgaria, în luna iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare, toate la granița cu Turcia, ultimul fiind semnalat în luna iulie.
Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. În România nu evoluează această boală, având statut de țară liberă de pesta micilor rumegătoare, însă, pentru a preveni orice variantă de intrare în România a acestei boli, autoritatea competentă, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a întreprins o serie de acțiuni care au vizat – printre altele – supravegherea pasivă, în special în judeţele din sudul ţării și întărirea controalelor în punctele de trecere la frontieră în ceea ce privește transporturile de rumegătoare din Bulgaria și Turcia, având în vedere că ultimele animale la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea făcându-se în baza investigațiilor de laborator.
Comisia Europeană a adoptat o decizie privind stabilirea anumitor măsuri de protecție pentru prevenirea răspândirii pestei micilor rumegătoare în Bulgaria, fiind interzisă expedierea și achiziționarea din statul vecin – în special din localitățile afectate din sudul acestei țări – de rumegătoare mici și material seminal, ovule și embrioni de la rumegătoare mici și introducerea acestora pe teritoriul României, respectiv din comunele Bolyarovo și Elhovo din regiunea Yambol și din comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo și Tsarevo din regiunea Burgas.
ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să fie atenți la instrucțiunile transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja animalele de această boală.