N.D.

Autorităţile prahovene continuă seria manifestărilor prin intermediul cărora este prezentată publicului istoria judeţului, graţie descoperirilor arheologice. Astfel, pe data de 27 iulie, la ora 11.00, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova organizează în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române „Ziua porţilor deschise” la Rezervația Arheologică Târgșoru Vechi din comuna Târgşoru Vechi. Prin organizarea acestei acţiuni, cei care sunt pasionaţi de istorie și arheologie sunt așteptați la baza rezervaţiei menţionate pentru a afla mai multe informații despre istoricul și cercetările întreprinse la Târgşoru Vechi. Potrivit organizatorilor manifestării, pe teritoriul fostului târg medieval de la Târgşor, cercetările arheologice în perimetrul rezervaţiei au fost iniţiate în anul 1956 de către reprezentanţii Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române şi ai Muzeului de Istorie al Regiunii Ploiești, actualmente Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova. În acest context, s-a menţionat faptul că, de peste 60 de ani, colaborarea dintre cele două instituţii a generat acumularea de informaţii importante, dar şi artefacte, contribuind, astfel, la rescrierea istoriei locului pe malurile pârâului Leaota, evidenţiind urme de locuire ce definesc toate epocile din paleoliticul superior şi până în secol al XIX-lea.
Reprezentanţii Muzeului de Istorie au precizat,astfel, faptul că Târgşoru Vechi este un loc încărcat de istorie, de care oamenii locului trebuie să se apropie, pentru ca identitatea comunității să se fundamenteze şi pe trecutul său.
Programul de vineri, când va fi organizată „Ziua porţilor deschise la Rezervaţia Arheologică
Târgşoru Vechi, cuprinde organizarea următoarelor acţiuni: omagierea arheologilor Gheorghe Diaconu și Dan Lichiardopol; vizionarea expoziţiei foto-documentare „România Centenar” şi vernisarea expoziţiei de sit „Târgșoru Vechi – un sit milenar” care prezintă monumentele arheologice descoperite la Târgșoru Vechi în cei peste 60 de ani de cercetări sistematice.