V. S.

Unul dintre cei patru angajați care lucrau în zona petroliferă Sharara (Libia), la stația 186, și care au fost răpiți în dimineața zilei de sâmbătă, de persoane înarmate, este român și, potrivit unor surse neoficiale, ar fi din Ploiești. Românul și ceilalți trei ingineri în petrol despre care au apărut informații în presa libiană că au fost răpiți au fost transportați într-o locație necunoscută și nu se cunoaște motivul pentru care au fost răpiți.
După incident, potrivit addresslibya.com, muncitorii străini din zona câmpului petrolifer Sharara au părăsit, ca măsură de precauție, orașul Ubari din sud-vestul Libiei, la doar câteva ore de la răpirea celor patru angajați, printre care s-a aflat și românul despre care se spune că este din Ploiești.
Deși s-a anunțat în presa libiană că doi dintre cei patru bărbați răpiți ar fi fost eliberați, românul se pare că nu s-a aflat printre aceștia.
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenție cazul cetățeanului român, fiind activată – din dispoziția ministrului Teodor Meleșcanu – Celula de Criză a MAE.
“Celula de Criză a demarat, în regim de urgență, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situației de fapt. Având în vedere specificul operațiunilor și situația din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situația de securitate de pe teritoriul Libiei. Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major – Părăsiți imediat zona sau țara!”, au atenționat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.