Nicoleta Dumitrescu

Deşi pare uşor cinic, ploile – care, parcă, şi-au făcut abonament în România, aducând cu ele inundaţii şi probleme care mai de care mai grave, inclusiv din cauza alunecărilor de teren – i-au salvat, într-o oarecare măsură, pe politicieni. De la ce i-au salvat? De la atenţia aţintită, în cea mai mare a timpului, către aceştia, mai bine zis către ceea ce întreprind, zic ei, pentru binele ţării.
Astfel, activitatea susţinută a meteorologilor, care nu mai prididesc cu anunţurile ce vizează instituirea de coduri galbene şi portocalii de ploi, au acoperit una dintre ştirile care arată, deja, cam care este efectul după un an de la celebra majorare a salariilor unora dintre angajaţii de la stat. Concret, recent s-au făcut publice informaţiile conform cărora, după şase luni trecute din 2018, calculele arată că deficitul bugetar este de peste două ori mai mare decât cel consemnat în perioada similară din 2017.

Vreo luare de poziţie dinspre cei de la putere, să convingă de faptul că nu-i chiar aşa, sau din partea opoziţiei, că uite unde s-a ajuns dacă nu se ţine cont de realitatatea-realităţii din România ? Nu prea ! Coaliţia aflată la putere o tot ţine, gaia-maţu, că economia României duduie, că totul este aşa cum s-a anunţat, adică se vrea binele românilor, mai mult, inclusiv punctul de pensie s-a majorat ! Iar dacă este să ne uităm pe toate paginile de socializare ale angajaţilor de la stat, rare sunt cazurile în care scapă vreunul ocazia să se mândrească prin ce locuri a fost anul acesta în plimbare şi la ce hotel s-a cazat, graţie voucerului de vacanţă !
Aşa o fi, lefurile celor de la stat s-au dublat sau s-au triplat, parlamentarii s-au ţinut şi ei de cuvânt şi au votat ca primarii să aibă pensii speciale. Dar, prin suplimentarea veniturilor doar a unor categorii de persoane nu înseamnă că toată lumea din ţara asta este mulţumită şi că o duce bine. Iar asta o spun specialiştii, care susţin faptul că nu este un avantaj pentru o ţară atunci când, într-o anumită perioadă de timp, creşterile economiei sunt susţinute doar în baza consumului.
După ce bugetarii se vor plictisi să-şi tot schimbe electrocasnicele, să-şi cumpere plasme cât peretele de lat şi de lung, să se plimbe prin capitale europene celebre, cât va mai conta consumul în duduiala economiei ? Cu siguranţă, specialiştii care bântuie pe holurile Guvernului au pregătit, din punct de vedere teoretic, răspunsurile adecvate.
Pe de altă parte, cu siguranţă, politicienii vor avea, de acum încolo, răspunsuri pentru tot ceea ce mişcă-n ţara asta. Şi asta deoarece preocuparea lor majoră este anul 2019, care este un an al alegerilor, al celor europarlamentare şi prezidenţiale. Prin urmare, în eventualitatea în care acum nu merge ceva foarte bine, obligatoriu, pe viitor, adică de la anul, va merge mult mai bine, spre excelent. Important este, ar zice aceiaşi politicieni, că startul ca românii să o ducă mai bine s-a dat, prin urmare, e loc şi de mai bine ! Nu contează că partidele, fie de la putere, fie din opoziţie, nu se pot lăuda că în curtea lor este armonie deplină, că se trag sfori, în miezul zilei sau la ceas de seară, pentru alianţe mai mult sau mai puţin compatibile din punct de vedere doctrinar…
Contează că, pe hârtie, totul merge bine şi se găsesc răspunsuri pentru tot ce ceea mişcă, deşi purceaua este moartă în coteţ şi nu din cauza pestei porcine ! La anul va fi mai mult soare, iar precipitaţiile vor fi doar atât cât să ajute la bunul mers al agriculturii şi, evident, la creşterea economiei, precum ciupercile după ploaie !