V. Stoica

Valeriu Lupu, primarul comunei prahovene Bărcănești, care are cele mai grave probleme din județ atunci când ploile torențiale se abat peste localitate, le-a transmis locuitorilor, prin intermediul paginii de facebook a primăriei, că una dintre cauzele apariției inundațiilor va fi rezolvată de către reprezentanții CNAIR.
Decizia, spune primarul din Bărcănești, s-a luat în urma unei întâlniri care a avut loc vineri, când la primăria din localitate au fost prezenți reprezentanți ai mai multor instituții – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ministerul Transproturilor, subprefectul de Prahova, Emil Drăgănescu, șeful Secției Drumuri Naționale Ploiești, Ionel Ciobanu.
“Rezultatul – au recunoscut că lucrarea este de interes național și nu de interes local (…). Drept urmare, își vor face lucrarea în regim propriu și deja s-a transmis avizul de principiu al CNAIR pentru eliberarea autorizației de construire”, afirmă primarul comunei Bărcănești.
Iar autoritatea locală a început să acționeze prin elaborarea unui studiu hidrogeotehnic prin care să se dea soluțiile pentru reducerea riscurilor de inundații.
În urma unui studiu realizat la inițiativa Primăriei Bărcănești, s-au remarcat principalii factori care conduc la apariția inundațiilor din Bărcănești și din Tătărani: subtraversarea subdimensionată care se află pe DN1, apele pluviale și forajele industriale care au rămas nefolosite, canalele colmatate, compoziția solului (care nu permite infiltrarea apei prea ușor), dar și creșterea precipitațiilor în ultimii ani – cel puțin în perioada primăverii și a toamnei – la care se adaugă pânza freatică aflată la circa doi metri adâncime.
Toate acestea au generat în timp, la propriu, o zonă mlăștinoasă, asemănătoare pe alocuri unei mici delte în care – în perioadele ploioase – se produc inundații.