Violeta Stoica
Semnele lăsate în urmă de inundațiile din lunile iunie și iulie, atipice în această perioadă a anului pentru Prahova, care au determinat și noi alunecări de teren în mai multe zone ale județului, vor fi cu greu șterse din localitățile încercate de trecerea viiturilor.
Ar fi nevoie de cel puțin 100 de milioane de lei pentru remedierea problemelor apărute. Autoritățile județene au evaluat la 38,5 milioane de lei pagubele care ar putea fi acoperite din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului României, alte 70 de milioane de lei fiind necesare din fondul de solidaritate al Uniunii Europene, pentru problemele apărute la utilitățile publice, pentru pagubele produse pe sute de hectare de terenuri agricole, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor cu combustibilul și cu orele suplimentare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova, în perioada intervențiilor.
Deocamdată, însă, fonduri au fost alocate de Guvernul României pentru repararea infrastructurii rutiere administrate de Consiliul Județean, suma transferată Prahovei fiind cea mai mare din țară, după Vrancea.
Prefectul Mădălina Lupea a prezentat, ieri, situația la nivelul județului Prahova în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile ale lunii iunie și în prima jumătate a lui iulie. Per total, ar fi necesare peste 100 de milioane de lei pentru ca efectele devastatoare ale inundațiilor să fie îndepărtate.
Prahova a beneficiat, până acum, de alocarea sumei de 14,485 milioane de lei pentru consolidări și refaceri de drumuri județene, această valoare fiind, de altfel, a doua în topul sumelor alocate de Guvernul României în urma ședinței de săptămâna trecută.
Prin această hotărâre, Consiliul Județean Prahova a primit fonduri pentru apărări de mal pentru protejarea drumului județean 101T, în trei zone, aflate pe raza comunei Bertea, pentru consolidare și refacere a unor infrastructuri afectate de alunecări de teren pe drumuri județene care străbat comunele Gornet, Gornet Cricov, Lapoș, Predeal Sărari, Secăria, Valea Doftanei, pentru apărări de mal aferente unui drum județean din comuna Drajna și pentru refacerea a patru podețe aflate pe drumul județean 145 care străbate comuna Măgureni.
Pe de altă parte, potrivit prefectului de Prahova, Mădălina Lupea, există posibilitatea de a primi sprijin financiar și prin intermediul fondului de solidaritate al Uniunii Europene, în baza unor evaluări mult mai vaste care cuprind atât rețele de utilități publice (inclusiv toate cele cinci captări de apă de la Valea Doftanei, afectate de aluviuni), terenurile agricole afectate (fiind raportate probleme din cauza inundațiilor pe circa 345 de hectare), dar și pagubele produse locuințelor ca urmare a alunecărilor de teren, sau contravaloarea combustibilului consumat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență în zile întregi de intervenții, cu autoutilitare sau cu pompele de mare putere destinate evacuării apei din gospodăriile inundate.
Referitor la situația specială din comuna Bărcănești, cu inundațiile care le dau mari bătăi de cap atât locuitorilor, cât și autorităților locale și celor județene, prefectul Mădălina Lupea a precizat că au avut loc întâlniri între reprezentanții autorităților care ar putea fi implicate în rezolvarea problemelor care conduc la producerea acumulării apei pluviale și inundarea gospodăriilor. De altfel, ziarul Prahova a tratat pe larg acest subiect, prezentând și cauzele producerii inundațiilor la fiecare ploaie mai puternică abătută asupra comunei Bărcănești: o subtraversare pe sub DN1, colmatările de pe canalele colectoare ale apelor pluviale, forma de depresiune a zonei inundabile, pânza freatică aflată la adâncime foarte redusă.
Deși a fost efectuat un studiu care a concluzionat că mai multe instituții ar trebui să colaboreze pentru rezolvarea situației din zona inundabilă, nu s-a înscris nimeni la licitația pentru realizarea documentației necesare unui proiect amplu care să reducă impactul ploilor asupra populației, însă, pe de altă parte, ar exista posibilitatea ca, în baza proceselor verbale de calamitate, să se organizeze – de către autoritatea locală – o procedură de urgență pentru realizarea proiectului tehnic și a lucrărilor de redimensionare a canalelor colectoare aparținând localității, dar și a subtraversării drumului național 1, pentru preluarea mai eficientă a cantităților mari de precipitații.
Lt. col. Elisei Dumitru, prim-adjunct al inspectorului șef al ISU Prahova, a relatat, pe de altă parte, modul în care au intervenit pompierii în zilele în care s-a lucrat la foc continuu cu 18 autospeciale și 163 de angajați ai ISU Prahova pentru a scoate apa din gospodăriile inundate de la Bărcănești. Intervențiile s-au dovedit a fi deosebit de dificile, deși s-a acționat cu 11 motopompe pentru scoaterea apei din curțile și casele oamenilor, dintre care două cu o capacitate de absorbție de 800 de metri cubi la fiecare oră de utilizare.
Deocamdată, concluzia este una singură: până la rezolvarea măcar parțială a problemelor care conduc la menținerea apei pluviale în zona benzinăriei, la Bărcănești, zeci de gospodării vor rămâne sub risc de inundații, la fiecare ploaie torențială.