F. T.

Conform statisticilor întocmite de către Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), pentru intervalul 1 ianuarie – 30 iunie a.c., în Prahova, numărul societăților comerciale dizolvate a crescut, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cu peste 16 la sută, respectiv de la 500 la 583.
Totuși, la acest capitol, județul nostru stă bine comparativ cu dinamica la nivel național, care a fost de asemenea în creștere, dar cu un procent mult, mult mai mare, respectiv de 46 la sută. Concret, în primul semestru al anului curent s-au înregistrat 18.570 de societăți comerciale dizolvate, față de 12.688, în perioada similară a anului trecut.
În plus, se poate spune că Prahova stă chiar foarte bine comparativ cu alte județe. De exemplu, în Olt s-a înregistrat un aflux de firme dizolvate de peste 198 la sută în primele șase luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, în Botoșani de peste 150 la sută, iar în Vrancea – de peste 105 la sută. Și lista poate continua…
La capătul opus se regăsesc județele Harghita (scădere a numărului de dizolvări cu 24 la sută) și Mehedinți (trend descrescător de peste 7 la sută).
Capitala se menține în tendința națională, în sensul că, în primul semestru al anului curent, numărul societăților comerciale a fost de 3.757, comparativ cu 2.667, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2017. Adică, o creștere de 41 la sută.