Luiza Rădulescu Pintilie

O zonă de o rară frumuseţe dintre comunele prahovene Ceraşu şi Măneciu va fi străbătută astăzi, în pas alergător sau pe două roţi, de sute de participanţi la o nouă ediţie a Concursului de triatlon „ Fără Asfalt” la munte. Departe de a fi doar o întrecere sportivă, competiţia se plasează simbolic la o frumoasă şi utilă întretăiere a drumurilor ce încurajează practicarea sportului de masă în natură, ecoturismul, spiritul civic şi ecologic de protejare şi conservare a naturii şi a bio-diversităţii. Iar potecile de munte din zona amintită sunt cele mai potrivite pentru a fi parcurse înspre succesul unor asemenea generoase şi de actualitate obiective.
Organizatorii – Asociaţia Club Sportiv Fără Asfalt (preşedinte – Tudor Vlad), în parteneriat cu Primăria Ceraşu (primar – Dumitru Duca) – au pregătit în detaliu etapele concursului la care sunt aşteptaţi, la acest sfârşit de iulie, 300 de concurenţi şi un public de 500 de persoane. Probele şi traseul stabilite conturează deja un eveniment special atât pentru sportivi – amatori şi profesionişti deopotrivă, cât şi pentru privitori. Lângă barajul lacului Măneciu va fi dat startul probei de înot, după un traseu parcurs în triunghi concurenţii întorcându-se în acelaşi punct. Parcursul de ciclism începe pe barajul amintit, urcă pe drumul care duce spre Poiana Stânii, coboară până aproape de Cascada Schinda, după care face o întoarcere spre Măneciu, aproape de vârful dealului realizând legătura cu drumul care merge spre Ceraşu. Finalul probei va fi într-un loc cu un peisaj de poveste – în apropierea fântânii cu cumpănă (surprinsă în imagine, la ediţia de anul trecut a concursului, de organizatori), la Ciugă pe Plai. Cea de-a treia probă, cea de alergare, are ca punct de plecare Plaiul Slonului – din Ceraşu (frumoasa localitate din zona nord-estică submontană a judeţului, amplasată la 750 metri altitudine) spre Vârful lui Crai (1485 metri), parcurgându-se, dus-întos,
7 kilometri. Pe toată durata probelor, pentru siguranţa participanţilor, accesul auto şi al căruţelor va fi restricţionat, iar ciobanii care au stâne în zonă au fost atenţionaţi să ţină animalele – inclusiv câinii – departe de drumurile incluse în traseu. Nimic nu a rămas în afara atenţiei organizatorilor – de la zona de campare, asigurarea kit-urilor pentru concurenţi (cu numerele de concurs, cip de cronometrare electronică, tricou tehnic pentru alergare, energizant şi chiar voucher pentru sarmale party) şi până la asigurarea ambarcaţiunilor, a personalului pentru supravegherea probei de înot în lacul Măneciu şi a celui medical. Dar cum vremea rămâne mereu un factor neprevăzut, iar în ultima vreme a avut destule manifestări severe, au fost gândite şi o serie de măsuri de urgenţă. Festivitatea de premiere va fi organizată pe Plaiul Slonului, fiind urmată de o petrecere în cadrul natural atât de spectaculos al zonei.