Luiza Rădulescu Pintilie

S-a dovedit nu o dată că frumuseţea, sensul şi rostul vieţii şi ale lumii pot fi văzute şi înţelese în deplină linişte şi tăcere, auzindu-le cu sufletul şi lăsând să vorbească despre ele doar glasul interior şi harul unor înzestrări care nu numai că „şterg” nedrepte infirmităţi, ci le dau o lumină aparte. Iar dovezii acesteia îi adaugă încă o certitudine cei 55 de participanţi la Concursul Naţional de Creaţie şi Cultură Generală„ România – meleag de artă şi cultură. Surzii-creatori de frumos”, organizat de Asociaţia Naţională a Surzilor din România, prin Consiliul Naţional (preşedinte – Mihail Grecu) şi Filiala Ploieşti a ANSR (preşedinte – Maria Mortoiu) şi găzduit de Prahova, la Buşteni.
Începând de mâine, până duminică 15 iulie, zecile de concurenţi- adulţi cu dificultăţi de auz şi vorbire, membri ai filialelor din întreaga ţară ale ANSR- vor participa la probele celor două secţiuni ale concursului: creaţie artistică – foto, pictură, artizanat popular, sculptură şi cultură generală – istorie, geografie, literatură. Interesant este că încă de acum o jumătate de secol se organizează neîntrerupt concursul de cultură generală, unul dintre participanţii cei mai pasionaţi- domnul Aurel Oprea, membru al Filialei Bucureşti a ANSR- devenind acum coordonatorul acestei secţiuni ce reuneşte concurenţi pentru care literatura, geografia şi istoria nu şi-au putut păstra prea multe secrete în faţa interesului şi a bucuriei cu care se apleacă asupra acestor domenii ale cunoaşterii. Probele concursului vor fi găzduite de Centrul Cultural „Aurel Stroe” şi Hotel „Silva” din Buşteni. De altfel, anul viitor, Asociaţia Naţională a Surzilor din România va împlini 100 de ani de existenţă, iar filiala din Prahova- care reuneşte, după cum ne spunea preşedinta acesteia, doamna Maria Mortoiu, 230 de membri (adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani) – va marca, în această toamnă, 65 de ani de existenţă. De-a dreptul emoţionată a devenit interlocutoarea noastră – cea care se ocupă, de zece ani, alături de asistentul social Daniela Botescu şi interpretul în limbajul mimico-gestual Larisa Ristulescu, de filiala ploieşteană – atunci când ne-a mărturisit că în rândul familiilor ce constituie această… mare familiei a celor care îşi duc viaţa în tăcere se află cinci cupluri care merg împreună pe acest drum, deloc uşor, de 50 de ani.
Revenind la concurs, e lăudabilă susţinerea instituţională şi de suflet a unor parteneri şi sponsori acordată unor oameni care merită tot respectul pentru frumosul exemplu al depăşirii unor dificultăţi şi suferinţe fizice şi al valorificării unor înzestrări de spirit şi de educaţie, de pasiune şi de tenacitate: Consiliul Judeţean Prahova, Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale” a Municipiului Ploieşti, Primăria Oraşului Buşteni,Muzeul Judeţean de Ştiinţele Naturii Prahova, Fundaţia „Preţuieşte clipa”, Biserica „Sfântul Nectarie Taumaturgul”, Tymbark Maspex România SRL, Mobel Auto SRL-SKODA, Fabrica de Bere Bergenbier Ploieşti, Valea Prahovei TV, Florăriile SIATI şi Şcoala de Flori. La rândul său, Editura Prahova – editorul ziarului Prahova – nu putea rămâne în afara constantei sale preocupări editoriale de a aborda cu echilibru realitatea, de a promova în paginile sale poveşti şi exemple de viaţă – cum este şi acesta la care ne referim prin aceste rânduri- care pot să motiveze, care pot să inspire, care pot să grăbească reaşezarea în tiparele normalităţii a bulversatei noastre societăţi de astăzi. Transmitem, de aceea, din acest colţ de pagină, aprecierea şi respectul nostru pentru iniţiatorii, organizatorii şi susţinătorii a ceea ce este cu mult mai mult decât un concurs, fiindcă este din start o competiţie a unor învingători care ştiu să-şi transforme, prin voinţa şi determinarea de a nu abandona în faţa încercărilor vieţii, glasul interior şi tăcerea într-o frumuseţe împărţită, cu bucurie şi generozitate, semenilor. Iar pentru cei care îşi pun semnătura nu numai pe lucrările de artă, ci şi pe… arta de a trăi nu sunt cuvinte să le mulţumim, de aceea le mulţumim şi îi aplaudăm cu sufletul!