Transpiraţia excesivă poate duce la anxietate, chiar depresie, la scăderea respectului de sine şi chiar izolare socio-profesională. Dr. Claudia Ciobanu, medic specialist dermatovenerologie, Centrul de Excelenţă în Dermatologie şi Medicină Estetică DermaLife şi Hyperclinica MedLife Băneasa, a explicat pentru MedLive ce se întâmplă în organism când transpiram abundent şi cum se realizează tratamentul prin injectarea cu toxină botulinică. Hiperdroza sau transpiraţia excesivă reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare având drept consecinţă o creştere a cantităţii de sudoare, peste normal. Atunci când suntem mai stresaţi, când este foarte cald afară, când facem efort fizic intens este normal să ne apără pe faţă brobonele de sudoare, să ni se umezească palmele sau tălpile ori axilele.
Există însă pacienţi care indiferent de starea afectivă, fie că este iarnă, fie că este vară au în permanenţă axilele sau palmele ori tălpile picioarelor ude. Aici ne referim la o transpiraţie excesivă, respectiv hiperhidroza.
Vorbim de o hiperhidroză primară sau idiopatică, atunci când nu putem identifica o cauză probabil venită într-un context genetic sau vorbim de hiperhidroza secundară unor afecţiuni sistemice. Cel mai frecvent se întâlneşte în cadrul bolilor endocrinologice, cum sunt diabetul zaharat, hipertiroidiile, anumite tumori localizate la nivelul glandelor suprarenale, afecţiunile neurologice şi tulburările psihice.
Vorbim de hiperhidroza generalizată sau localizată, cel mai frecvent întâlnită. Se localizează la nivelul axilelor şi devine extrem de stânjenitoare pentru pacient, axilele sunt în permanenţă umede, hainele se pătează, se strică din cauza sărurilor conţinute în sudoare, apare mirosul neplăcut cauzat creşterii colonizării bacteriene pe aria tegumentară afectată. Pacientul are un disconfort extrem de mare. Mai putem vorbi de hiperhidroza la nivelul palmelor, la nivelul tălpilor sau extremităţii cefalice. Sunt persoane care transpiră abundent pe creştetul capului sau pe frunte sau la nivelul mustăţii.
Aceste persoane sunt extrem de conştiente de problema pe care o au şi încearcă să o ascundă sau să o controleze, se stresează foarte tare, stresul declanşează un răspuns neuro vegetativ şi atunci aceste mecanisme neurovegetative stimulează mai mult glandele sebacee, iar hipertranspiraţia va fi mai abundentă.
E ca un cerc vicios, ceea ce va conduce într-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scădere a respectului de sine şi chiar de izolare socio-profesională.

• Tratamentul hiperhidrozei

În ceea ce priveşte tratamentul, există un tratament rapid şi uşor de efectuat care durează 10-15 minute în cabinetul medicului specialist şi constă în injectarea la nivelul zonei afectate de toxină botulinică. Mulţi pacienţi când aud cuvântul toxină se sperie şi se precizează faptul că deja tratamentul are o vechime de piaţă de 20 chiar 30 de ani şi are aprobare FDA pentru această afecţiune. Toxina botulinică acţionează prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberării unui mediator chimic care este responsabil de stimularea în exces a glandelor sudoripare.
Efectul tratamentului este local şi temporar. Pe tot corpul sunt milioane de glande sudoripare. Aşa cum ştim cu toţii, transpiraţia este un proces fiziologic prin care organismul îşi reglează temperatura internă, îşi reglează echilibrul metabolismului acido bazic hidric. Acest tratament, se adresează doar zonei afectate, nu influenţează homeostazia, echilibrul intern al organismului, nu modifică transpiraţia pe alte zone.
Este foarte important consultul dermatologic, pentru că transpiraţia excesivă poate să fie un simptom în cadrul unor boli sistemice subiacente.
Pentru a evidenţia zona afectată şi implicit cantitatea de sudoare, se marchează aria unde urmează să se facă tratamentul cu Betadina, apoi se aplică amidon sau pudră de tâlc, care va determina în contact cu sudoarea virajul culorii spre negru şi atunci se va şti exact care este zona cea mai afectată. Se poate aplica şi cremă anestezică 10, 15, 40 de minute, depinde de toleranţa la durere a fiecărui pacient. Tratamentul nu este dureros. Apoi se recurge la tratamentul propriu zis care constă în injecţii cu un ac foarte fin, la un centimetru, pe toată zona afectată. Injecţiile se fac intradermic, medicul se asigură că substanţa este distribuită uniform.
Pacienţii sunt chemaţi la un control la două săptămâni după tratament, pentru a evalua eficienţa tratamentului sau în cazul în care este nevoie, pentru mici retuşuri, câteva puncte de injectare. Efectul se instalează gradat. Cam în 3-5 zile până la o săptămână o să se vadă rezultatele, iar efectele durează în medie între 6 şi 12 luni, acest interval fiind dat de cantitatea de transpiraţie. La persoanele care transpiră abundent este vorba despre un efect de 6 până la 8 luni. Acolo unde există o transpiraţie moderată nu atât de abundentă, probabil efectul se va prelungi până la 12 luni. Se recomandă ca tratamentul să fie efectuat cam o dată pe an.

• Contraindicaţii

Pentru că nu sunt studii în acest sens, nu se face acest tratament femeilor însărcinate sau celor care alăptează sau în cazul unor boli neurologice severe cum este miastenia gravis. Există şi anumite contraindicaţii relative sau temporare, în cazul unor medicamente.