V. Stoica
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Prahova atenționează asupra semnelor de îmbolnăvire cu pestă porcină, pentru ca proprietarii de suine să le aibă în vedere și a anunța – în cazul apariției unor simptome asemănătoare – reprezentanții Direcției și medicul veterinar.
Pesta Porcină Africană este o boală virală, care afectează toţi porcii domestici şi sălbatici (mistreţi) din exploataţie/fond de vânătoare, indiferent de vârstă, sex şi greutate, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Boala nu prezintă pericol pentru sănătatea omului, însă trebuie precizat că nu există vaccinuri şi tratamente eficiente pentru eradicarea acesteia. Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova au transmis o serie de recomandări pentru crescătorii de porcine în gospodării. Astfel, în primul rând, creşterea porcilor se va face numai în adăposturi îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu alți porci sau cu alţi proprietari de porci domestici, fiind interzisă cumpărarea de porci vii neidentificaţi prin crotaliere şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate, de la comercianţi ambulanţi sau din locuri necunoscute. Porcii nu trebuie hrăniți cu resturi alimentare din bucătărie, în special cele provenite de la carnea sau produsele din carne de porc gătite în familie. De asemenea, nu trebuie folosită în hrana porcilor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreţi bolnavi. O altă recomandare se referă la interdicția de a scoate scroafele sau vierii din gospodărie sau din exploatație în scopul montei cu animale din alte exploataţii. Orice modificare a stării de sănătate a porcilor din gospodărie sau depistarea unei mortalităţi va fi de urgenţă anunţată medicului veterinar din localitate sau telefonic la DSVSA Prahova, la telefon 0244/751751 sau 0723/184128.
Care sunt simptomele bolii?
Conform DSVSA, semnele că un porc s-a îmbolnăvit de pestă porcină africană sunt: febră mare (40,2-42 grade C) timp de 12-14 zile, lipsa poftei de mâncare şi tendinţa de a se izola la întuneric, deplasare greoaie şi neconcordanţă în mişcare, pielea se înroşeşte la început şi apoi devine cianotică, respiraţie şi puls accelerat, diaree sau constipaţie sangvinolente, avorturi la scroafe, moarte după 6-20 de zile, în funcţie de evoluţie şi patogenitatea tulpinii de virus. Din păcate, odată apărută, boala afectează toți porcii dintr-o gospodărie sau din exploatație, mortalitatea putând ajunge la 100%.
La depistarea eventualelor îmbolnăviri, toți porcii suspecți trebuie uciși și neutralizați, iar proprietarii vor fi despăgubiți. DSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.