Luiza Rădulescu Pintilie
Recorectarea celor aproape 2000 de lucrări ale absolvenţilor de liceu din Prahova nemulţumiţi de notele obţinute la bacalaureat şi care au depus contestaţii a făcut ca pentru 104 dintre ei finalul să fie unul fericit, aceştia trecând din categoria nepromovaţilor în cea a promovaţilor. Ca urmare, şi procentul de promovabilitate la nivelul judeţului s-a ridicat de la 68,7 la 70, 89%. Conform rezultatelor oficiale anunţate ieri, rezolvarea contestaţiilor s-a făcut astfel: 655 de note au fost mărite cu cel puţin 0,5 puncte (dintre care 214 cu mai mult de un punct, iar dintre acestea din urmă 48 au primit chiar mai mult de 1,5 puncte), iar 617 note au fost scăzute (222 la proba de Limba şi literatura română, 253 la Matematică, iar 142 la proba la alegere).
Ca şi în anii trecuţi, depunerea contestaţiei s-a dovedit a fi o armă cu două tăişuri. Pentru unii dintre candidaţi a fost în mod real salvatoare, aceştia trecând pragul de la note de 3 şi 4 la cel puţin 5 sau mai mult şi îndeplinind astfel condiţia de a avea minimum nota 5 la fiecare probă şi media generală minimă 6. Alţii, din nefericire, deşi au sperat într-o mărire de notă au coborât , din păcate, de exemplu, linia notei 5 pe care o obţinuseră iniţial la proba de Limba şi literatura română, de exemplu de la 5 la 3,7.
Interesant este cazul unei eleve de la Colegiul Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti care a obţinut, în urma recorectării lucrării, nota maximă 10 la Limba şi litaratura română, după ce iniţial primise nota 8,9. De asemenea, un candidat de la Liceul „Brâncoveanu Vodă” din Urlaţi a obţinut, după reevaluarea lucrării, nota 9,25, primind în plus 2,20 puncte faţă de nota iniţială. Şi nota unui candidat de la Liceul Tehnologic „1 Mai” Ploieşti a fost mărită de la 7,4 la 9,1 tot la Limba şi literatura română, modul în care s-au corectat lucrările acestei probe fiind cel mai contestat. În Prahova au susţinut prima sesiune a examenului de bacalaureat 4556 de candidaţi, dintre care 625 au provenit din promoţiile anterioare de absolvenţi de liceu care au mai participat în anii trecuţi la acest examen, dar fără succes, fiind declaraţi nepromovaţi.