Curtea Constituţională a admis toate sesizările formulate de Opoziţie şi preşedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii, motivând că un astfel de Fond trebuie înfiinţat prin hotărâre de guvern, a anunţat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat, după ce CCR a admis cererea PNL, USR şi PMP, că este o lovitură dură dată planului lui Liviu Dragnea de „a pune mâna” pe active de 10 miliarde euro de la companiile de stat. În opinia fostului premier, Victor Ponta, judecătorii Curţii au împiedicat „cel mai mare jaf din avuţia României după 1989”, o „hoţie” făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.
CCR a discutat, miercuri, pe marginea sesizărilor depuse de PNL, USR, PMP şi de către preşedintele Klaus Iohannis la Legea de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare de Investiţii (FSDI). Argumentul principal oferit în obiecţiile de neconstituţionalitate a fost că o astfel de decizie care să înfiinţeze Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) trebuie luată printr-un act al administraţiei centrale, nu printr-o lege adoptată de Parlament.
Prin urmare, plenul Curţii Constituţionale a decis admiterea obiecţiei de neconstituţionalitate asupra acestei legi, motivând că FSDI poate fi înfiinţat prin hotărâre de guvern, nu printr-un act normativ al Legislativului.
Pe 15 iunie, grupul Partidului Naţional Liberal a depus o sesizare de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională a României, privind proiectul de lege care înfiinţează Fondului Suveran de Investiţii.
„Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, constatăm existenţa unor deosebiri majore de conţinut în privinţa modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entităţi economice (dintre care 4 entităţi economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma iniţială a legii şi nici după dezbaterea desfăşurată în Senatul României)”, se arată în sesizarea depusă de PNL.
Sesizarea a fost semnată de 66 de deputaţi PNL.