Nicoleta Dumitrescu

Dacă, prin absurd, înainte de culcare, fiecărui român i s-ar pune întrebarea “Câţi bani ai cheltuit astăzi?”, cu siguranţă respondenţii, aşa cum sunt catalogaţi cei care sunt luaţi în calcul la sondajele de opinie, s-ar împărţi în mai multe categorii de persoane. Pe primul loc s-ar clasa cei care ar răspunde, cu nonşalanţă, că nu mai ţin şirul cheltuielilor de peste zi, în condiţiile în care pentru ei şi timpul costă bani, iar dacă ar fi luate în calcul şi orele pierdute cu ochii în telefonul mobil sau în calculator, sumele ar fi enorme! La polul opus însă s-ar situa cei care, de regulă, înainte de a-şi pune nasul în pernă îşi fac cheltuielile în gând, cheltuieli care, de regulă, le dau întotdeauna cu minus faţă de ceea ce au gândit, dimineaţa, că vor pune în coşul zilnic al urgenţelor.

Paradoxul ar fi însă că dacă s-ar trage o linie peste răspunsurile celor chestionaţi, balanţa ar înclina către cea de a doua categorie de români. Asta în ciuda faptului că, teoretic, României i s-a dus buhul pe subiectul creşterii economice, care a tăiat avântul, la acest capitol, multor ţări nu doar din Europa!
Dar, de ce românii sunt săraci în condiţiile în care, pe hârtie, săgeţile creşterii economiei, pe hărţi, seamănă cu un fel de rachete slobozite către Lună sau către altă planetă? La această întrebare, guvernanţii ar sări însă ca arşi, care mai de care arătându-şi muşchii şi ţuguindu-şi buzele spunând că încă de anul trecut unii dintre români trăiesc mai bine, graţie dublării şi triplării salariilor. Teoretic! Pentru că inflaţia parcă abia aştepta mărinimia celor de la putere ca să-şi întindă aripile peste tot, mai ales la rafturile magazinelor, unde nu este produs să nu se fi scumpit, în unele cazuri cu 50 de bani, chiar şi un leu!
Aşa că buzunarele şi portofelele românilor în loc să fie pline par mai goale, în condiţiile în care atunci când se schimbă 100 de lei nu mai rămâne nimic din ei! Şi asta din cauza faptului că banii nu mai au nicio valoare, în condiţiile în care preţurile cresc mai rău ca ciupercile după ploaie!
Mai trist este însă şi faptul că deşi mai toţi ochii europeni se uită cu surprindere la creşterile spectaculoase ale economiei, tot România este ţara cu cea mai mare rată a angajaţilor în risc de sărăcie din Uniunea Europeană. Iar asta o simt pe pielea lor mulţi români, având în vedere faptul că, după plata datoriilor şi plata facturilor, oamenilor le mai rămâne doar ceva mărunţiş.
Prin urmare, întrebarea “Câţi bani ai cheltuit astăzi?” ar fi un non-sens pentru cei care nu mai ştiu la ce artificii să recurgă astfel încât să facă faţă cheltuielilor zilnice, adică tot ceea ce în mare se reduce la… subzistenţă. Oricum, cu siguranţă nu puţini sunt aceia care şi-ar dori să cheltuiască dar nu au ce, şi asta din cauza faptului că, de cele mai multe ori, înghit în sec şi-şi trag, la culcare, perna peste urechi, gândindu-se că a doua zi o iau de la capăt, în aceeaşi luptă continuă cu sărăcia.