Bulgaria, Grecia, Serbia şi România s-au înţeles pentru un inel comun de transport, care să includă linii feroviare, porturi şi autostrăzi. Urmează înfiinţarea unei noi companii, care să pună în mişcare proiectele, s-a anunţat la sfârşitul cvadrilateralei de la Salonic, potrivit Trud, citat de Rador şi preluat de Mediafax. Premierul Boiko Borisov a anunţat: „Va exista un singur ghişeu, o taxă, pe care o vor plăti cei care vor trece prin inelul de transport comun. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a explicat că taxele care vor fi colectate se vor împărţi între cele patru state.
„Vom face astfel încât să nu aducem migranţii ci mărfurile din Africa”, a dat asigurări Borisov şi a adăugat că, pentru prima dată, la Salonic, cei patru lideri au avut şi o discuţie despre sistemele de transport pentru gaze.
El a subliniat că, în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, prioritar a fost subiectul Balcanilor de Vest. A subliniat că tuturor statelor le-a fost acordată şansa unei perspective europene. „Noi, împreună cu România şi Grecia, putem să insistăm foarte mult ca Serbia să devină membră a UE, însă există criterii care trebuie îndeplinite”, menţionează Borisov. „Trebuie să majorăm PIB-ul, veniturile, şi să devenim naţiuni mai bogate”,a mai spus el.
Alexis Tsipras a spus că preşedinţia bulgară a Consiliului Uniunii Europene a fost una de mare succes. El a declarat că, în esenţa sa, aceasta a fost una balcanică. Tsipras povesteşte că, în timpul reuniunii de la Salonic, au vorbit şi despre viitorul format „16+1” de la Sofia, unde şi Grecia vrea să participe.
„Nu uitaţi că Balcanii sunt la răscrucea a trei continente şi în viitor vor juca un rol esenţial în plan geopolitic şi economic”, a declarat Tsipras. El a afirmat categoric că, prin paşii făcuţi în timpul preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Balcanii au o nouă perspectivă. „Pentru Serbia, reuniunea de la Salonic este foarte importantă. Pentru noi este foarte importantă susţinerea Bulgariei, Greciei şi României”, a declarat preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic. El a explicat că pentru prima dată au vorbit despre o companie comună, care să gestioneze proiectele de infrastructură din domeniul transporturilor, precum şi despre profitul pe care-l vor avea cele cinci state.