România a învins Macedonia, scor 26-25, la Cluj, dar nu a putut să întoarcă rezultatul de la Skopje, 24-32, din prima manșă. Este al patrulea Mondial consecutiv pentru ”tricolori” la care ratează calificarea. Imediat după meci, selecționerul Xavier Pascual și-a anunţat demisia.
Înfrângerea la 8 goluri diferență suferită de „tricolori” la Skopje a stabilit, practic, echipa calificată la Mondiale. Macedonia a afișat multă siguranță în returul de la Cluj, știind că e aproape imposibil să întorci într-un meci o asemenea diferență.
Nici în momentul în care România s-a distanțat la 4 goluri pe tabelă, 24-20, macedonenilor nu le-a tremurat mingea în mână, și asta pentru că mai erau doar 8 minute efective de joc. Chiar și așa, românii au etalat un joc mult mai bun în manșa secundă. Jucătorii de la 9 metri au bombardat poarta lui Borko Ristovski, portarul Barcelonei, cel pe care selecționerul României Xavier Pascual îl cunoaște foarte bine. „Aruncați doar sus sau jos, niciodată la semiînălțime”, le-a strigat catalanul în vestiar. Demis Grigoraș, Ionuț Ramba, Dan Racoțea, Alex Csepreghi l-au ascultat întocmai. Linia de la 9 metri a „tricolorilor” a arătat extrem de bine și a fost eficientă. Din totalul de 26 de goluri ale României, interii au înscris de 20 de ori!
Și apărarea a fost mai exactă. Fotache i-a făcut viață grea pivotului Stoilov, deși masivul macedonean e aproape imposibil de ținut la cele 110 kilograme! Problemele au fost tot la repliere și pe repunerile rapide, macedonenii marcând multe goluri pe contraatac și pe faza a doua. Xavier Pascual a și riscat mult, jucând fără portar. Noroc că adversarii au ratat mai mult și nu au mai avut eficiența de la Skopje.
S-a terminat 26-25, o victorie de palmares care nu schimbă nimic amărăciunea de la final. „Tricolorii” ratează încă un turneu final important și vor privi la televizor întrecerea mondială din ianuarie 2019. Șansele de a ajunge la un nou turneu final cresc însă la Euro 2020, atunci când EHF va crește numărul echipelor participante de la 16 la 24.
Partida s-a jucat în Sala „Horia Demian” din Cluj și nu în Sala Polivalentă pentru că antrenorul Xavier Pascual a dorit ca adversarii să simtă mult mai accentuată presiunea suporterilor. Numai că abia dacă s-au strâns vreo 2.000 de fani. În schimb, la Skopje, 6.000 de fani macedoneni au creat o atmosferă incendiară, care i-a timorat pe români.
ROMÂNIA: D. Grigoraș 8, Csepreghi 4, Racoțea 3, Ramba 3, Csog 3, Mocanu 2, Humet 1, Fotache 1, Ghionea 1. Antrenor: Xavier Pascual
MACEDONIA: Manaskov 8, Kiril Lazarov 5, Stoilov 4, Georgijevski 3, Filip Lazarov 2, Taleski 2, Popovski 1. Antrenor: Raul Gonzales