F. T.

Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), aferente primelor patru luni ale anului curent, arată că 981 de administratori prahoveni au decis să-și radieze firmele, cifră în creștere cu peste 13 la sută, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când se înregistrau 864 de societăți comerciale supuse acestei proceduri.
La nivel național, trendul a fost tot crescător, în contextul în care, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie a.c., au fost radiate 28.787 de firme, în timp ce, în același interval de timp al anului trecut, au fost radiate 27. 439 de societăți comerciale, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 5 la sută.
În schimb, Bucureștiul a înregistrat o scădere a numărului societăților comerciale radiate (de la 4.431 în primele patru luni ale anului trecut la 4.309 anul acesta). Tot scădere la acest capitol a fost înregistrat și în județul Sibiu, acolo unde s-a cunoscut o scădere de aproximativ 19 la sută comparativ cu anul trecut.
La capătul opus se situează Giurgiu, acolo unde – atenție ! – în perioada început de an curent – final de aprilie au fost radiate cu aproape 30 la sută mai multe firme față de perioada similară a anului 2017.
Procedura radierii presupune mai mulți şomeri şi mai puţine taxe şi impozite încasate la bugetul general consolidat al statului. Ceea ce îi determină pe administratori să recurgă la o astfel de măsură sunt diminuarea comenzilor solicitate de piaţă şi lipsa de lichidităţi pentru achitarea datoriilor către terţi.