Luiza Rădulescu Pintilie
Ieri s-a încheiat şi în Prahova prima sesiune a examenului de bacalaureat din acest an, rezultatele oficiale urmând să fie anunţate miercuri, 4 iulie. Dintre cei 5.181 de liceeni care s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise, 4.556 sunt absolvenţi din promoţia curentă, ceilalţi provenind din promoţii anterioare şi încercându-şi din nou şansa de a obţine diploma după ce nu au promovat examenul, o dată sau de mai multe ori, în anii trecuţi. De remarcat, însă, că aproape 1.000 de candidaţi nu s-au mai prezentat la susţinerea efectivă a probelor, iar alţi 3 absolvenţi au fost eliminaţi din examen pentru că au fost depistaţi cu telefoanele mobile asupra lor, ceea ce este considerată tentativă de fraudă. Cu aprobarea Comisiei Judeţene de organizare a bacalaureatului, opt candidaţi prahoveni au beneficiat de posibilitatea de a susţine examenul în condiţii speciale. Astfel, ca urmare a unor probleme medicale, inclusiv handicap fizic, unora dintre ei li s-a alocat fie un timp mai mare decât cel stabilit în regulamentul de desfăşurare a probelor pentru elaborarea lucrărilor, fie ajutor pentru redactarea lor efectivă, aşa cum, din cauza imobilizării într-un cărucior cu rotile, au fost absolvenţi pentru care s-a decis repartiţia în săli situate la parterul centrului de examen.
Sute de candidaţi au absentat, ieri, de la ultima probă a bacalaureatului, păstrând tradiţia instituită încă din prima zi a sesiunii din acest an a examenului maturităţii susţinut de absolvenţii de liceu. Deşi ieri a fost programată o probă la alegere, specifică profilului şi specializării la care au fost înscrişi candidaţii în timpul celor patru ani de liceu şi ar fi fost de aşteptat să fie cea care să nu le ridice probleme, ba, dimpotrivă, să-i şi ajute în a obţine o medie mai mare, 361 dintre ei- dintr-un număr total de 4.990 de absolvenţi care optaseră să susţină această probă- au absentat. Ca urmare, numărul total al absenţilor a ajuns la 980, după ce în prima zi de examen s-au înregistrat 333 de absenţe, iar la cea de-a două probă – 286.
Pentru proba de ieri se înscriseseră iniţial cei mai mulţi candidaţi, la celelalte două- obligatorii pentru profilul de la care au provenit- fiind înregistrate 4.881, respectiv 4.821 de înscrieri.
Din păcate, tradiţia s-a păstrat şi în ceea ce priveşte tentativele de fraudă, şi ieri – la fel ca şi la celelalte două probe – un elev care susţinea examenul la centrul organizat la Colegiul Tehnic „Toma Socolescu” Ploieşti fiind eliminat ca urmare a faptului că a fost depistat cu telefonul mobil asupra lui, ceea ce este considerată tentativă de fraudă. Ceilalţi doi eliminaţi, din aceeaşi cauză, provin de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Ploieşti şi Liceul Tehnologic „Tase Dumitrescu” Mizil.
De precizat că elevii eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declarați „eliminați din examen”.
După cum ne-a precizat vicepreşedintele Comisiei Judeţene de organizare a bacalaureatului, prof. Luminiţa Râpeanu, pe parcursul desfăşurării examenului nu s-au înregistrat în Prahova alte incidente. În acelaşi timp, pentru 8 absolvenţi de liceu s-au luat toate măsurile astfel încât aceştia să poată beneficia de dreptul de a susţine bacalaureatul în condiţii speciale. Prin decizie a Comisiei Judeţene de organizare a bacalaureatului, ca urmare a documentelor medicale prezentate, în cazul unor candidaţi imobilizaţi în scaunul cu rotile s-a asigurat accesul în săli de la parterul centrelor de examen, pentru alţii s-a stabilit alocarea unui timp mai mare pentru redactarea lucrărilor, iar alţii au fost ajutaţi efectiv să le redacteze, prin dictare către un profesor.
Ca şi la Evaluarea Naţională, lucrările vor fi corectate într-un centru zonal de evaluare din afara judeţului Prahova, aşa cum în Prahova vor fi corectate lucrări ale candidaţilor din alte judeţe. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise. Rezultatele se vor afişa pe 4 iulie. În aceeaşi zi, candidaţii care vor fi nemulţumiţi vor avea posibilitatea să depună contestaţii. Conform Regulamentului de desfăşurare a bacalaureatului, în urma recorectării lucrărilor contestate, nota iniţială se poate modifica, după caz, prin creştere sau descreştere. Cu alte cuvinte, nota acordată de Comisia de contestaţii este cea finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferenţă între nota de la evaluarea iniţială şi cea de la contestaţii.
Anul trecut, promovabilitatea înregistrată în Prahova după prima sesiune de bacalaureat a fost de 78,18%.