Petre Apostol

La Complexului Olimpic Sportiv „Sydney 2000” de la Izvorani, s-a desfăşurat, în cursul săptămânii, etapa finală a concursului de şah din cadrul Gimnaziadei, întrecere destinată elevilor din gimnaziu, fiind organizată de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), alături de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi zece federaţii naţionale sportive. La faza finală de şah a fost prezentă şi echipa Colegiului Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti, formaţie care s-a impus în cadrul fazei regionale, câştigând, în urmă cu o lună, Regiunea Sud.
La etapa finală, organizată la Izvorani, au participat cele opt echipe câştigătoare în faza regională. Pentru echipa ploieşteană au evoluat Gabriela Nistor (legitimată la CS Petrolul Ploieşti), Mihai Militaru (CSM Ploieşti), Răzvan Chivu, Octavian Iliescu (ambii – CSU Ploieşti), fiind însoţiţi de Constantin Ţurlea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Şah Prahova.
S-a jucat „fiecare cu fiecare”, fiind, astfel, programate şapte runde, în două zile (5 şi 6 iunie). În prima zi, echipa ploieşteană a obţinut o singură victorie în cele patru partide disputate, câştigând duelul cu formaţia Şcolii Generale Nr. 5 Vulcan, scor 4-0. În schimb, a pierdut meciurile cu echipele de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” Bucureşti (scor 1-3), Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţeganu” Cluj-Napoca (scor 1,5-2,5), Colegiul Naţional Iaşi (scor 0,5-3,5).
Însă, în a doua zi, ploieştenii nu au mai pierdut nicio partidă, câştigând în primele două runde, învingând echipele de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov, scor 4-0, respectiv de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” Tulcea, scor 3,5-0,5.
Astfel, în ultima rundă, a ajuns să se lupte cu echipa Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea, fiind duelul decisiv pentru medaliile de bronz. Ploieştenii se aflau la două puncte în urma vâlcenilor, iar printr-o victorie i-ar fi egalat la puncte, situaţie în care i-ar fi devansat în clasament, având mai multe puncte de meci.
Dar, echipa din Râmnicu Vâlcea a reuşit să remizeze, scor 2-2, păstrându-şi, astfel, locul pe podium, în vreme ce formaţia ploieşteană a încheiat pe locul al patrulea.
Câştigătoarea competiţiei a fost echipa Colegiului Naţional Iaşi, care a adunat maximum de puncte (14), cu şapte victorii din şapte posibile. Podiumul a fost completat de Colegiul Naţional „Grigore Moisil” Bucureşti, cu 12 puncte (6 victorii, o înfrângere), respectiv Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea, cu 9 puncte (4 victorii, o remiză, două înfrângeri).
Echipa Colegiului Naţional „Jean Monnet” Ploieşti a încheiat pe locul al patrulea, cu 7 puncte, fiind urmată, în clasament, de Şcoala Gimnazială „Iuliu Haţeganu” Cluj-Napoca (5p), Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu” Tulcea (4p), Şcoala Generală Nr. 5 Vulcan (3p), Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov (2p).

Răzvan Chivu, premiat pentru rezultatele înregistrate la masa a II-a

Razvan ChivuDacă echipa ploieşteană a ratat cu puţin prezenţa pe podium, unul dintre componenţii săi a fost premiat de organizatori. Astfel, Răzvan Chivu (categoria a II-a, Elo 1500) a fost recompensat cu un premiu special pentru rezultatele înregistrate la masa a II-a, situându-se al treilea, cu un total de cinci puncte.
Sportivul ploieştean a obţinut, de altfel, cele mai multe puncte din tabăra prahoveană, reuşind cinci victorii, înregistrând doar două înfrângeri.
Cele mai multe puncte la masa a doua au fost obţinute de Ema Obadă (candidat de maestru feminin, Elo 1724), cu şapte puncte, câştigând toate meciurile disputate, iar a doua performanţă a fost realizată de Alexandru Gheorghiu (categoria I, Elo 1795), cu şase puncte, aceştia fiind reprezentanţii primelor două echipe clasate în ierarhia generală.
În privinţa celorlalţi sportivi ploieşteni, Gabriela Nistor (categoria a II-a, Elo 1413) şi Mihai Militaru (categoria a II-a, Elo 1313) au încheiat cu câte patru puncte fiecare, la masa a IV-a, respectiv a III-a, iar Mihai Militaru (categoria a II-a, Elo 1505), a adunat 3,5 puncte, la masa I.