F.T.
Alunecările de teren, cu toate consecințele negative care decurg din aceste schimbări geomorfologice, fac parte, în ultimii ani, din fenomenele care au lovit din ce în ce mai mult Prahova în ultimii ani.
Astfel, dacă plouă o săptămână, zi și noapte, există o probabilitate destul de mare ca terenul să o ia la vale fie la Breaza , fie la Podenii Noi, fie la Gornet Cricov, fie te miri unde…. Unul dintre aceste a avut loc, în urmă cu doi ani, la Gornet Cricov, unde, după o săptămână de ploaie zi şi noapte, pământul a luat-o la vale, izolând de lume cinci familii. Și-asta încă nu-i destul, fiindcă specialiștii ajunși la fața locului au tras concluzia că orice îndiguire/împrejmuire sau încercare de a opri pământul din… drumul lui sunt inutile. Concret, toți specialiștii au căzut de acord că doar el, pământul, se poate așeza în “matca” lui firească. Adică să se oprească din înaintare.
Breaza, Podenii Noi, Gornet Cricov … Iar ieri a venit rândul comunei Bătrâni să fie ruptă de lume…
“Ca urmare a ploilor abundente din ultimele zile, debitul pârâului Bătrâneanca a crescut considerabil, ceea ce a condus la producerea unor alunecări de teren zona comunei Bătrâni”, au anunțat, ieri, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “ Șerban Cantacuzino” Prahova.
Consecinţele umflării unui biet pârâu care probabil, la vreme de secetă seacă ? În punctul „Lera”, pe Drumul Comunal 34, care face legătura între satul Poiana Mare ( localitate care face parte din comuna Bătrâni) și o parte din satul Bătrâni, s-a produs o crăpătură pe o lungime de 50 de metri și o lățime de 3 metri !
Pe cale de consecință, informează aceeași sursă – ISU Prahova – accesul către satul Poiana Mare se poate face doar pietonal către 100 de gospodării în care locuiesc aproximativ 200 de persoane.
Iar lucrurile nu se opresc aici, fiindcă pompierii prahoveni mai avertizau, ieri, și asupra faptului că în punctul „Vasile Voicu”, din aceeași zonă, digul de protecție al malului s-a rupt, apa săpând pe sub gabionul de susținere al podului, ceea ce a dus la înclinarea lui și, implicit, la blocarea accesului rutier. În aceste condiții, accesul către cele 15 gospodării în care locuiesc 50 de persoane se putea face, ieri, doar pietonal, pe două punți de trecere peste pârâu, ISU Prahova adăugând că “ pentru asigurarea intervenției în zonă se pot realiza dispozitive peste cele două punți pe o distanță de aproximativ 50 de metri”.
Pompierii prahoveni mai avertizează şi că în punctul numit „Diaconu” cursul pârâului ar putea afecta și digul de protecție, iar în caz de surpare a malului, pot fi afectate două anexe gospodărești.
Iar ploile nu au trecut încă…