Luiza Rădulescu Pintilie

Localnicii celor nouă sate ale comunei Rîfov cunosc străzile pe care stau după numele moştenite din vechime şi preluate din generaţie în generaţie, unele dintre ele cu trimitere la oameni, la tradiţii şi la locuri specifice, altele pierzându-şi, însă, în timp, sensul. Mai mult decât atât, unele străzi nici nu erau „botezate”. Alături de o numerotare greoaie a adreselor, această situaţie a impus elaborarea şi adoptarea unui „ Proiect de hotărâre privind aprobarea Listei cu denumirile de străzi în satele aparţinătoare comunei Rîfov”.
În expunerea de motive a proiectului ce a fost supus aprobării se precizează: ”În prezent, în satele comunei Rîfov nu există denumiri de străzi oficiale pentru niciuna dintre străzile existente, numerotarea adreselor realizându-se printr-un sistem care pornește de la numărul 1 la începutul străzii prinicipale, continuându-se numerotarea pe fiecare stradă de la intersecția cu strada principală, revenind cu numerotarea în aceeași intersecție pe latura cealaltă a străzii, continuând apoi tot pe strada principală până la următoarea stradă care o interesectează ș.a.m.d. Străzile, în majoritatea lor, au denumiri locale moștenite din vechime, sau nu pot fi acordate ca denumire oficială, neavând niciun sens”. În acelaşi document, care poartă semnătura primarului comunei Rîfov, Paul Costin Cazanciuc, se apreciază că actualul sistem de numerotare al străzilor nu este doar depășit, ci prezintă o serie de dezavantaje majore: locațiile adreselor se pot identifica foarte greu; intervențiile echipajelor de pompieri şi ale salvării sunt mult îngreunate din lipsa unor denumiri clare ale străzilor și posibilitatea urmăririi numerelor caselor; încurcarea întregului sistem în situația deschiderii unor noi străzi de pe strada principală, situație în care se acordă numere de adrese derivate din adresa imobilului de pe strada principală de lângă care s-a deschis noul drum pentru toate imobilele de pe strada respectivă. Ca urmare, se propune ca noua numerotare să înceapă de la 1 pentru fiecare stradă aparţinătoare unui sat.
Adoptarea proiectului de hotărâre la care facem referire a fost justificată şi de faptul că, prin înființarea Registrului electronic național al nomenclaturilor stradale, în baza Hotărârii Guvernului
nr. 777/2016, se impune înregistrarea tuturor localităților din țară cu toate străzile și adresele de pe teritoriul lor administrativ în acest nou sistem, respectând reglementările legale elaborate în domeniu pentru organizarea și evidența acestor date.
Totodată, având în vedere și obligația efectuării inventarului domeniului public al fiecărei unități adinistrativ-teritoriale, se impune ca toate străzile să fie inventariate cu o denumire concretă, care să se adauge la celelalte date tehnice ale inventarierii (lungime, suprafață, număr de înregistrare în cartea funciară, valoare), pentru o identificare clară și sigură a lor.
Pentru stabilirea noilor denumiri ale străzilor, s-a lansat o solicitare către consilierii locali și localnicii care au cunoștințe în domeniul istoriei și al culturii locale din fiecare sat în parte de a înainta propuneri, acestea fiind reunite într-o anexă a proiectului de hotărâre.
Propunerile privind noile nume au fost înaintate Comisiei de atribuire de denumiri județeană, conform reglementărilor Ordonanței Guvernului nr. 63/2002,
actualizată, privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, iar după primirea avizului consultativ al comisiei s-a revenit în fața Consiliului Local pentru aprobarea lor finală. Din acest moment, străzile încep să primească noile denumiri. Care pentru unele sunt, de fapt, cele vechi – Strada Liliecilor, Strada Cucilor, Strada
Golăşei, fiindcă având acest nume sunt ştiute de generaţii după generaţii de localnici, altele vor fi , în sfârşit, botezate, numindu-se, de exemplu, Strada Zăpezii după porecla unui sătean din satul Palanca, sau Strada Căpşunilor, după îndeletnicirea unui locuitor al satului Mălăieşti.