F. T.

“Ce, Doamne iartă-mă !, caută ăștia iar pe-aici ? N-au fost și ieri ?” Sau: “Iar au ieșit băieții la drumul mare ?” Ori: “E sfârșit de lună și trebuie să-și facă planul la amenzi!”. Acestea sunt cele mai uzitate expresii folosite (ca să nu mai punem la socoteală înjurăturile…) de către șoferi la vederea uniformelor albastre pe șosele. Adică a agenților rutieri.
Iar, mai nou, se pare că prinde contur o altă nedumerire: ”Băi, ăștia n-au somn?”.
N-au, fiindcă, de exemplu, în Ploiești, în noaptea de miercuri spre joi, dispozitivul radar ultraperformant TruCam l-a înregistrat pe un “nevinovat”, în vârstă de 23 de ani – probabil unul dintre aceia care se întreabă de ce nu doarme poliția în bocanci – rulând pe Bulevard cu 92 de kilometri la oră.
Iar în legătură cu întrebarea “Ce, Doamne iartă-mă!, caută ăștia iar pe-aici? N-au fost și ieri?”, răspunsul e “Da!”. Da, fiindcă tot pe Bulevard, cu o noapte înainte, un alt șofer, în vârstă de 25 de ani a fost tras pe dreapta fiindcă rula cu aproape o sută de kilometri la oră!
Iar viteza, în Prahova, este una dintre principalele cauze generatoare de accidente soldate cu morți și răniți grav, nu puțini dintre aceștia din urmă rămânând cu sechele pentru tot restul vieții.

Dar nu, nu doar noaptea calcă unii șoferi pedala de accelerație “peste limita legală prevăzută de lege”, cum este jargonul polițienesc, ci și ziua. Și nu nepărat la drum întins, ci și în orașe.
Exemplu sugestiv: în Sinaia, în răstimp de numai trei ore (în după -amiaza zilei de miercuri), în urma unor filtre rutiere organizate în stațiune, au fost date 64 de amenzi, în valoare totală de aproape 166.000 de lei. Câte dintre acestea au fost aplicate pentru depășirea vitezei: Un sfert? Nu! Jumătate? Aș! Peste 90 la sută! Acesta este răspunsul corect, câtă vreme oamenii legii au aplicat 40 de sancțiuni (din totalul celor peste 60 amintite mai sus) pentru depășirea vitezei admise în oraș. În plus, au mai ridicat și trei permise de conducere și cinci certificate de înmatriculare. Amenzi de peste 166.000 de lei. Politia1Și nu, nu era sfârșit de lună, pentru făcut planul la amenzi…
Nici cu mediul rural nu ne este rușine… Tot în ziua de miercuri, în urma unor acțiuni rutiere organizate în localitățile Bălțești și Măgurele, au fost date 42 de amenzi, însumând peste 111.000 de lei. Evident, cele mai multe dintre amenzi, respectiv 30, au fost pentru viteză excesivă.
Am mai scris acest lucru, îl reamintim: Comisia Europeană menționează într-un raport faptul că România este, de câțiva ani, în topul statelor europene cu cele mai multe decese provocate de accidentele rutiere, raportate la milionul de locuitori. Concret, anul trecut au fost înregistrați 98 de morţi la un milion de locuitori, depășind la acest capitol Bulgaria (96 de persoane decedate/un milion de locuitori).
Nici Prahova nu putea fi exclusă de pe această listă neagră, pe șoselele din județ, potrivit ultimei statistici primite de la Inspectoratul de Poliție Județean, în primele patru luni ale anului curent pierzându-şi viața 18 persoane, iar alte 100 au fost rănite grav, în urma celor 107 accidente rutiere în care au fost implicate.
Rezumând, în ceea ce privește județul nostru: principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt viteza prea mare a șoferilor, traversarea neregulamentară, abateri ale bicicliştilor. Cât despre vitezomani, dacă nu îi agreează prea mult pe agenții rutieri, poate iau aminte la fraza auzită de nenumărate ori când se întâmplă o tragedie: “Dacă nu avea viteză așa de mare, scăpa cu viață”.