V. S.
Sindicatele din Sănătate – federațiile Sanitas și Solidaritatea Sanitară – au anunțat, pentru începutul săptămânii viitoare, proteste la nivel național, demarând cu o grevă de avertisment.
Și la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – în locația de la Nord – se va desfășura un protest al membrilor de sindicat, după cum au anunțat, ieri, reprezentanții Solidaritatea Sanitară Prahova. “Luni, 7 mai 2018, între orele 9.00 și 11.00, în curtea Spitalului Județean de Urgență Ploiești (Nord), Sindicatul Solidaritatea Sanitară Prahova va organiza un protest, drept manifestare a nemulțumirilor în legătură cu scăderile salariale ale angajaților. La protest vor participa membrii de sindicat care se află în timpul liber. Echipamentul de protest va fi asigurat de către sindicat. Împreună suntem mai puternici! Suntem solidari! BEX Solidaritatea Sanitară Prahova”, se precizează în informațiile făcute publice de către sindicatul menționat.
Practic, protestul care va avea loc la Spitalul Județean de Urgență Ploiești face parte din acțiunile demarate la nivel național, anunțate deja de către organizațiile naționale ale sindicaliștilor din domeniul sanitar.
Luni, la nivelul întregii țări, în unitățile sanitare se vor organiza, timp de două ore, proteste ale angajaților care sunt în afara serviciului în intervalul orar în care vor avea loc manifestările. Astfel, potrivit sindicaliștilor de la Solidaritatea Sanitară, va fi organizată „grevă românească” de avertisment, care presupune pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu, ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas.
Vor continua și etapele pentru a se declanșa greva generală în sectorul sanitar, prin strângerea semnăturilor pentru grevă.
Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”
Pentru ce protestează membrii sindicatelor din domeniul sanitar? Conform sindicaliștilor, solicitările sunt cele care au fost transmise Ministerului Sănătății, la negocierile eșuate care au avut loc în data de 2 mai.
1. Acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin raportarea procentuală a sporurilor și a drepturilor asociate la salariul de bază actual cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.
2. Respectarea principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința sporurilor pentru condițiile de muncă prin eliminarea limitei de 30% aferentă sporurilor și reintroducerea cumulărilor.
3. Respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate la nivelul maxim din lege începând cu data de 1 martie 2018 și reașezarea salariilor de bază din grilă în acord cu acest principiu.
4. Introducerea Anexei nr. 6 la Regulamentul de sporuri în rândul situațiilor în care sporurile pot fi cumulate, alături de anexa nr. 7. Adăugarea tuturor unităților de interes național și regional în Anexa nr. 6.
5. Păstrarea limitelor minime ale sporurilor din actualul Regulament de sporuri, ele având caracterul de limite minime garantate pentru a proteja salariații de reducerea veniturilor salariale.
6. Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.
7. Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă de la nivel de sector sanitar.
8. Impozitarea indemnizației de hrană în acord cu regimul fiscal al acestui tip de protecție socială, similar tichetelor de masă, respectiv cu 10% (indemnizația de hrană trebuie scutită de plata contribuțiilor, aplicându-i-se doar impozitul pe venit).
9. Asimilarea moașelor, tehnicienilor medicali, surorilor medicale cu asistentele medicale din punctul de vedere al momentului de aplicare a creșterilor salariale.
10. Eliminarea situațiilor de reducere a veniturilor salariale generate prin mutarea contribuțiilor prin creșterea salariilor de bază proporțional cu valoarea contribuțiilor transferate la care se adaugă o creștere de 4% (similar procedurii aplicate tuturor salariaților din sectorul bugetar).
Sindicatele din Sănătate, invitate la discuţii cu premierul Dăncilă şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe
„Marți, 8 mai, ora 10.00, să avem, împreună cu miniştrii Sănătăţii, Muncii şi de Finanţe, o întâlnire cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din Sănătate pentru a vedea nemulţumirile acestora şi cum putem găsi soluţii”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern care a avut loc joi.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a transmis, în contextul protestelor, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie.