Nicoleta Dumitrescu

Cu toate că foarte puțini români aleg să-și pună bunurile, dar mai ales acoperișul de deasupra capului, la adăpost, prin închieierea unei polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum inundații sau alunecări de teren, se pare că Prahova este, și la acest capitol, înaintea multor județe. Astfel, deși pare paradoxal, cu un grad de cuprindere în asigurare a locuințelor de doar peste 22%, valabil atât în 2017, cât și în primele luni ale acestui an, județul Prahova se situează peste procentul înregistrat la nivel național, care este de peste 18%. Confirmarea a venit de la PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, care ne-a transmis faptul că, dintr-un fond locativ de peste 320.000 de locuințe existente în Prahova, doar aproape 73.000 dintre acestea au polițe de asigurare în vigoare. La nivel de județ, cele mai multe contracte de asigurare au fost încheiate la Ploiești, iar în mediul rural – la Păulești. Totodată, anul trecut, Prahova s-a aflat și pe locul șase în topul județelor ierarhizate conform cuantumului despăgubirilor acordate în baza poliței de asigurare obligatorie a locuinței.

Dintr-un fond locativ de 326.097 de locuințe, la sfârșitul anului trecut, județul Prahova avea înregistrate doar 72.976 de polițe de asigurare împotriva dezastrelor, datele fiind comunicate de PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, la solicitarea PADziarului Prahova. Deși procentul încheierii asigurărilor este destul de mic, 22,38%, conform unei centralizări, se pare că Prahova depășește chiar nivelul înregistrat la nivel național, care a fost de 18,96%. În ceea ce privește contractele de asigurări încheiate în anul 2017, cel mai mare procent, de 34,69%, a fost înregistrat la Ploiești, urmat de Câmpina, de 31,04%. În ceea ce privește orașele, cel mai mare nivel în ceea ce privește întocmirea polițelor de asigurare a locuinței a fost înregistrat în localitățile de pe Valea Prahovei: Bușteni – 35,48%, Sinaia- 31,32%, Azuga – 31,04%. Iar în ordine descrescătoare, pe listă mai figurează Vălenii de Munte -28,30%, Breaza- 28,17%, Mizil – 21,82%, Boldești-Scăeni -21,44%, Băicoi -19,18%, Plopeni -18,08%, Comarnic – 17,81%, Slănic- 17,02%, Urlați -14,31%. În mediul rural, cel mai mare procent, de 29,46 %, a fost înregistrat la Păulești, urmat de Blejoi – 24,84% și Măneciu – 24,67%, iar la Cornu 21,71%. Trebuie menționat faptul că gradul de asigurare a locuințelor înregistrat în 2017 a fost menținut și la nivelul primelor luni din 2018. Astfel, la finalul lunii aprilie 2018, județul Prahova avea un grad de cuprindere în asigurare de 22,31%, și de această dată fiind peste cel național, care a fost de 19,10%.

Pe locul şase la despăgubiri acordate pentru alunecări de teren şi inundaţii

Din răspunsurile primite de la PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, a mai reieșit faptul că, în 2017, Prahova s-a aflat pe locul șase în topul județelor ierarhizate conform despăgubirilor acordate în baza poliței de asigurare obligatorie a locuinței. Astfel, anul trecut au fost achitate despăgubiri pentru cinci prahoveni care au fost afectați de alunecările de teren, cuantumul despăgubirilor fiind de 93.499,41 de lei, dar și pentru 11 alunecaripersoane care au avut probleme cu inundațiile, cuantumul depăgubirilor fiind de 41.356,99 lei. În cazul inundațiilor, beneficiari au fost locuitori din Bărcănești, Blejoi, Breaza, Câmpina, Corlătești, Măneciu-Ungureni, Plopu, Podenii Noi, iar în cazul alunecărilor de teren – din Salcia și Valea Doftanei. De asemenea, până la data de 30 aprilie au mai fost acordate despăgubiri pentru alte două persoane care au fost afectate de alunecările de teren, cuantumul despăgubirilor în aceste cazuri fiind de 91.880 de lei.
Precizările legate de județul Prahova ne-au fost oferite în contextul în care, recent, se făcea cunoscut faptul că 2017 a adus pentru PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – o creștere a volumului de daune plătite față de anul precedent, de la 2,52 milioane de lei la 2,89 milioane de lei. Concret, în 2017, la nivel de țară, au fost achitate în total despăgubiri pentru 591 de dosare. Cele mai mari pagube, de peste 1,5 milioane de lei, le-au produs inundațiile, urmate de alunecările de teren, de 1,07 milioane de lei.
inundatiiAșa cum este legislația în vigoare, PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren, ca fenomene naturale. PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Asigurarea obligatorie de locuință – cunoscută și ca Polița PAD (polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale) – se încheie exclusiv pentru construcțiile cu destinație de locuință, fiind vorba despre toate tipurile de locuință – socială, de serviciu, de intervenție, de necesitate, de protocol, casă de vacanţă. În cazul locuințelor situate în condominii, prin locuință se înțelege atât spațiile aflate în proprietate exclusivă, cât și cota-parte din coproprietatea indiviză asupra spațiilor și a elementelor de construcţii comune. Trebuie consemnat că nu intră în acoperirea PAD construcții anexe ale locuinței, adică magazii, bucătării de vară, garaje etc, excepţie făcând în cazul în care acestea sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința, respectiv dacă acestea sunt legate de construcția cu destinația de locuinţă prin intermediul unui/unor element/elemente de construcție ce face/fac parte din structura acesteia.
Există două tipuri de poliță care se încheie în funcție de tipul locuinței: TIP A – polița de 20 de euro sau TIP B – polița de 10 euro. Tipul A reprezintă construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic; Tipul B reprezintă construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Locuințele situate în contrucții tip bloc se încadrează în Tipul A. În cazul caselor, încadrarea poate să fie de Tip A sau de Tip B, în funcție de structura de rezistență și de materialele de construcție utilizate.