Violeta Stoica

Simbol al eroilor neamului românesc, dar și obiectiv turistic de mare anvergură, Crucea Eroilor de pe Caraiman va intra, în acest an, în ample lucrări de reabilitare și restaurare completă.
Procedura de achiziție, care a fost lansată la finalul anului 2017, s-a încheiat, Ministerul Apărării Naționale (beneficiarul finanțării europene) anunțând că luni, 7 mai, a fost semnat contractul de execuție a restaurării și reabilitării Crucii Caraiman, cu asocierea de firme Top Line Construct SRL din Brașov și societatea italiană Impresa Di Construzioni Ing. E. Mantovani SpA. Asociatul italian – de origine din Veneția – este unul dintre constructorii care efectuează lucrări de restaurare de mare finețe în special în Italia, una dintre cele mai dificile fiind aceea a Teatrului La Fenice din Veneția, distrus complet în urma unui incendiu provocat de un electrician, în anul 1996.
Asocierea de firme a fost desemnată câștigătoare în cadrul procedurii de achiziție derulată prin intermediul platformei SEAP în perioada decembrie 2017 – mai 2018, valoarea contractului de lucrări fiind de 13,7 milioane de lei fără TVA cu termen de finalizare de 36 de luni. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, lucrările vor fi coordonate de Centrul de Domenii și Infrastructuri Sibiu, din cadrul Direcției Domenii și Infrastructuri.

Deși la procedura de achiziție se înscriseseră mai multe firme sau asocieri – Marbel Consulting SA, Rasub Construct SRL, Romconstruct Group SRL, Top Line Construct SRL, Alexcor Trading SRL și Tehnic Asist SRL – doar două oferte au fost depuse și validate de Sistemul Electronic de Achiziții Publice. S-au aflat, astfel, în evaluare tehnică ofertele depuse în SEAP de Alexcor Trading SRL (lider al asocierii Alexcor Trading SRL, Rasub Construct SRL, Trio SRL și Migifra SRL) și de Top Line Construct SRL (lider al asocierii Top Line Construct SRL – Impresa di Construzioni Ing E. Mantovani SpA).
La anunțarea câștigătorului licitației și a semnării contractului, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au făcut public și termenul la care ar urma să fie gata proiectul de resturare și de realizare a celorlalte lucrări la Crucea de pe Caraiman: sfârșitul anului 2020.
Biroul de presă al Ministerului Apărării Naționale a precizat, la solicitarea ziarului Prahova, că ordinul de începere a lucrărilor ar urma să fie dat după realizarea organizării de șantier, atât la monument, cât și în Bușteni, ceea ce presupune că pregătirile pentru reabilitarea Crucii de pe Caraiman vor avea loc în cel puțin două locații: pe vârf de munte și la poalele Caraimanului.

elicopter

https://rent-helicopters.ro/

Conform aceleiași surse, transportul materialelor la Crucea Caraiman va fi executat de către antreprenor, cu un elicopter edilitar de mare tonaj care să poată transporta minimum 3,5 tone la cârlig.
Demersul de reabilitare şi implementarea proiectului sunt coordonate de secretarul general al Ministerului Apărării Naţionale, Codrin Munteanu, cu sprijinul Direcţiei Domenii şi Infrastructuri.

• Spaţiu expoziţional și zonă dedicată astronomiei

Deși construită la începutul secolului trecut, Crucea de pe Caraiman a fost ridicată cu materiale care s-au dovedit a fi într-atât de rezistente în timp încât structura a fost afectată doar parțial de vitregiile naturii care s-au manifestat la altitudinea de 2.291 de metri, vreme de aproape 90 de ani. Potrivit documentației de licitație, din multitudinea de teste efectuate și ale căror rezultate apar în proiectul tehnic reiese că materialele folosite acum aproape un secol pentru crearea Crucii de pe Caraiman au fost într-atât de rezistente, încât doar unele elemente ar avea probleme structurale. Pe de altă parte, însă, există și unele modificări mai puțin normale care au fost făcute în incinta soclului, cum ar fi apariția unui geam termopan!
De altfel, soclul pare și cel mai afectat de trecerea timpului și de acțiunea vitregiilor naturii, pentru că aici sunt suprafețe vaste afectate de fisuri, există crăpături și dizlocări ample pe platformă. Tot soclul va fi transformat, la interior, într-un spațiu expozițional care va fi dotat cu sisteme video și audio de furnizare a informațiilor, plăcuțe gravate în Braille și alte dotări interesante, printre care și amplasarea – pe terasa exterioară de acces – a două telescoape rezistente la intemperii, demontabile pe timpul iernii.
Crucea are înălţimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri reprezintă soclul) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri, intrând în Cartea Recordurilor drept cea mai înaltă cruce aflată pe un vârf montan.