Andrei Nicolae, deputat PSD Prahova
Puterea de cumpărare a salariaților a crescut în mod real, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al românilor a cunoscut o creștere după venirea PSD la guvernare. Realitatea contrazice, din nou, propaganda Opoziției și lista de minciuni a președintelui Iohannis.
În pofida inflației și a creșterii prețurilor, în general, salariații români pot cumpăra mai mult decât anul trecut, iar Institutul Național de Statistică (INS) confirmă creșterea nivelului de trai al românilor. În martie 2018, puterea de cumpărare a salariaților a fost mai mare cu 10,1% față de martie 2017. În același timp, în medie, salariile nete, în mână, au fost în martie 2018 cu 15,5% mai mari decât în luna martie 2017 și cu 8,7% mai mari față de februarie 2018.
Așa cum am menționat încă de la începutul acestui an se constată că măriri evidente de salarii sunt în Sănătate și Educație.
În sectorul de Sănătate, salariile din luna martie 2018 au fost mai mari cu 22,3% față de februarie 2018. Pe locul doi s-au situat salariile din Educație, unde creșterea a fost cu 18,4%. Aceste date raportate de INS arată că PSD și-a respectat una dintre cele mai importante promisiuni din campania electorală, respectiv creșterea salariilor din România și tratarea Sănătății și a Educației ca domenii prioritare.
Majorările de salarii din Sănătate și Educație nu pot fi catalogate drept cheltuieli exagerate sau populiste, cum au afirmat președintele și opoziția. Aceste majorări sunt investiții în oameni, pentru cetățenii români, respectiv pentru ocrotirea vieții și a sănătății și pentru formarea generațiilor viitoare.
Ritmul creșterilor salariale din sectorul public a fost urmat și de modificări în mediul privat. Creșteri consistente de salarii s-au înregistrat în martie și în mediul privat: în industria tutunului (+ 32,1%), asigurări, industria extractivă, imobiliare și fabricarea băuturilor (între +16% și + 26,5%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, distribuţia apei, industria metalurgică, activităţi de editare, intermedieri financiare etc. (între +11,0% şi +15,0%).
Mai mult decât atât, întâlnirile şi discuţiile sistematice dintre premier şi guvernatorul BNR demonstrează că nu există niciun conflict între cele două instituţii. Guvernul şi-a asumat responsabilitatea ca, înainte de orice măsuri majore pe care urmează să le ia conform programului de guvernare, să aibă o întâlnire cu reprezentanții BNR şi să analizeze împreună dacă este nevoie de alte măsuri care să completeze efectele posibile ale acţiunilor respective sau nu. Așadar, există toate premisele necesare pentru ca țintele legate de creșterea economică, accelerarea investițiilor și încadrarea în deficitul bugetar de sub 3% din PIB să fie atinse.