N.D.

Muzeul Conac Pană Filipescu din Filipeştii de Târg a fost inclus în programul din acest an al concertelor SoNoRo Conac care au loc, la nivel naţional, într-o serie de castele şi clădiri considerate a fi de patrimoniu. Seria evenimentelor a debutat pe data de 9 Mai, de Ziua Europei, primul concert având loc la cazinoul din Constanţa. Concertele SoNoRo au loc ca un răspuns la invitaţia celebrului tenor Placido Domingo, președintele Europa Nostra, cu ocazia Anului Patrimoniului Cultural European, care se sărbătoreşte în 2018, şi care doreşte, astfel, impulsionarea actorilor culturali din întreaga Europă astfel încât aceștia să aducă un omagiu patrimoniului european prin muzică, dans sau orice altă manifestare artistică.
La Muzeul conac Pană Filipescu din Filipeștii de Târg, concertul va avea loc vineri, 18 mai, începând cu ora 19.00, cu menţiunea că imobilul a fost inclus în circuitul turistic al judeţului Prahova, fiind secţie a Muzeului Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova. Important monument istoric, amplasat pe Drumul Voievozilor, conacul, adevărată bijuterie a stilului tradiţional românesc, a fost restaurat cu fonduri nerambursabile, în scopul organizării unui muzeu, cu tematică medievală, acesta fiind deschis în luna mai 2016. Expoziţia permanentă organizată în spaţiile generoase ale conacului cuprinde documente care prezintă în paralel evoluția celor două familii – Cantacuzino și Filipescu, de-a lungul timpului; portretul în mărime naturală al spătarului Mihai Cantacuzino realizat de Theodor Aman; machete ale principalelor ctitorii cantacuzine din județul Prahova; o serie de cărţi vechi bisericeşti; icoane; copia fidelă a unei tiparnițe de secol XVIII; podoabe de epocă; veșmânt de domniță cusut cu fir de aur și argint care atestă bogăția foștilor proprietari ai conacului. O sală specială a fost dedicată şi celui mai bogat român de la începutul secolului al XX-lea, Gheorghe Grigore Cantacuzino – Nababul, al cărui portret în mărime naturală se află expus pe peretele sud-estic al încăperii, alături de mobilier specific epocii, o colecție de documente inedite și numeroase alte piese care evidenţiază notorietatea și fastul proprietarului.De asemenea, în beciul conacului pot fi vizitate expoziţii de arheologie în cadrul cărora sunt prezentate bunuri culturale mobile, descoperite în timpul lucrărilor de restaurare, aferente primei faze de construire a conacului; momente din activitatea agricolă a zonei ilustrate prin obiecte tradiţionale pentru lucratul pământului; o expoziţie lapidarium care cuprinde cruci si pietre funerare, capiteluri și ancadramente bogat decorate, sculptate în piatră. La etaj a fost organizată o sală pentru expoziţii temporare, având rol și de sală multimedia pentru conferinţe, colocvii, proiecte educative etc. Lucrările de restaurare a clădirii au scos la suprafaţă și trei gheţării aflate pe aripa de nord a conacului, care au fost reabilitate pentru a putea fi vizitate. În parcul amenajat cu alei, bănci, flori și pomi fructiferi sunt amplasate statuile domnitorilor Mihai Viteazul și Șerban Cantacuzino, a postelnicului Constantin Cantacuzino, a fiului acestuia, marele spătar Drăghici Cantacuzino și a ginerelui său, marele logofăt Pană Filipescu.
De menționat că, în anul 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. Proiectul a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect și-a propus să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentErau să se înece la mal!
Articolul următorAnecdote