România va avea în anii 2018 și 2019 deficite bugetare peste limita de 3% din Produsul Intern Brut acceptată în Uniunea Europeană, iar scumpirile suportate de populație la produse și servicii vor continua, a avertizat joi Comisia Europeană în Prognoza de primăvară. România va avea în continuare un avans procentual accelerat al Produsului Intern Brut, dar 4 riscuri amenință economia țării, potrivit CE, citată de Hotnews. „Creșterea reală a Produsului Intern Brut a continuat în 2017, determinată de un boom în privința consumului, stimulat de politica fiscală expansionistă. Creșterea se estimează că va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și urmează să crească în continuare în 2018, înainte de o oarecare temperare care va veni în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va crește semnificativ, în special din cauza creșterii salariilor din sectorul public” – estimează Comisia Europeană în prognoza amintită.
România ar urma să înregistreze astfel o creștere economică de 4,5% în anul 2018, și 3,9% în 2019, după avansul de 6,9% din 2017 bazat pe ”boom-ul” consumului populației. În privința deficitului bugetar, Comisia Europeană estimează că din anul 2018 România va depăși limita de 3% din PIB, peste care țara riscă declanșarea procedurii UE de deficit excesiv. Astfel, pe 2018 România ar urma să aibă un deficit bugetar de 3,4% din PIB, iar în 2019, de 3,8% din PIB, în principal din cauza creșterilor salariale din sectorul public. „Legea unitară de salarizare în sectorul public, adoptată în vara anului 2017, a majorat cu 25% salariile publice brute în ianuarie 2018 și prevede creșteri suplimentare pentru medici și profesori. (…) Se preconizează că deficitul va atinge 3,8% din PIB în 2019, determinat de creșterea transferurilor sociale și a investițiilor publice”, consideră CE. Salariile au crescut și în sectorul privat, mai ales prin majorarea salariului minim pe economie. „Piața îngustă a forței de muncă, împreună cu majorarea salariului minim de 16% în februarie 2017 și creșterea substanțială a salariilor din sectorul public au condus la o accelerare a creșterii salariilor. Compensația medie pe angajat a crescut cu 15% în termeni reali în 2017. Se preconizează că salariile vor continua să crească în 2018, deși într-un ritm mai lent, datorită majorării suplimentare a salariilor din sectorul de stat și a unei creșteri suplimentare cu 9% a salariului minim net, care a intrat în vigoare din ianuarie” – crede CE.
În acest timp, populația se vede nevoită să plătească mai mult pentru bunurile și serviciile cumpărate. „După doi ani consecutivi de scădere a prețurilor de consum, inflația a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea TVA și a accizelor la combustibil. Inflația a început să se accelereze în a doua jumătate a anului, în principal din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie, acestea din urmă fiind cauzate atât de creșterea prețurilor la combustibili la nivel mondial, cât și de anularea în octombrie 2017 a reducerii accizelor din ianuarie” – amintește CE. „Se preconizează că inflația va fi de 4,2% pentru anul 2018 în ansamblul său și că va scădea până la 3,4% în 2019, pe măsură ce inflația prețurilor la energie va fi temperată”, mai spun cei de la CE.