V. Stoica

Orașul Sinaia va găzdui, în această săptămână, unul dintre cele mai importante evenimente anuale din domeniul medical. În perioada 9-13 mai, la Casino Sinaia va fi organizat cel de-al 44-lea Congres al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, cu participare internațională.
Organizatorii, reprezentanți ai Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă –
S.R.A.T.I., au invitat specialiști în domeniul ATI din întreaga lume pentru a susține
cursuri și a participa la workshopuri destinate asistenților medicali sau medicilor care activează în domeniul ATI.
În afara cursurilor de anestezie și de terapie intensivă, susținute de renumiți medici, o serie de workshopuri teoretice și practice vor fi organizate în mai multe locații din Sinaia.
Printre workshopurile organizate în perioada congresului se află și unul destinat tehnicilor și procedurilor curente în manevrarea și transferul pacientului imobilizat, la care pot participa asistenții medicali din specialitatea anestezie și terapie intensivă. În acest cadru vor fi abordate teme precum aspecte clinice legate de îngrijirea pacientului imobilizat la pat, poziționarea simplă și ergonomică a pacientului imobilizat la pat, reducerea efortului fizic al personalului medical implicat în îngrijirea pacientului (cum ar fi întoarcerea pacientului de pe o parte pe alta; schimbarea lenjeriei pacientului imobilizat) sau folosirea adecvată a echipamentelor cu efect pozitiv asupra siguranței pacienților și a personalului medical (manevrarea ergonomică a pacientului într-o poziție corectă; poziționarea patului la o înălțime potrivită pentru efectuarea manevrelor corecte).
Un alt workshop care ar putea să ajute pacienții bolnavi de cancer este modul de acțiune în durerea provocată de afecțiunile oncologie. Sâmbătă, 12 mai, se va dezbate efectul psihologic al durerii în cazul pacienților oncologici. “Durerea este unul dintre cele mai prevalente simptome și în aceelași timp cel mai supărător simptom întâlnit la pacienții oncologici. Aproximativ 70% dintre pacienţii oncologici sunt afectați de simptomul durerii în cel puțin un stadiu al bolii canceroase. Aproape 75% dintre pacienții cu cancer în stadiu avansat au dureri și 50% dintre cei cu cancer terminal simt durere moderată sau severă. Durerea în cancer are efecte profunde asupra distresului psihologic. Sunt patru aspecte ale experienței durerii în cancer ce trebuie evaluate continuu: intensitatea durerii, alinarea durerii, interferențe funcționale legate de durere și monitorizarea efectelor intervenției. Intervenția optimă în cazul durerii asociate cancerului necesită o strategie multimodală, ce include abordări farmacologice, psihoterapeutice, de reabilitare și intervenție, recomandate de cele mai multe ori a se folosi în paralel”, arată specialiștii care vor participa la acest proiect.
Comitetul de organizare al Congresului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă de la Sinaia este format din prof. dr. Dorel Săndesc (Timişoara, România), prof. dr. Şerban Bubenek (București, România), prof. dr. Sanda Maria Copotoiu (Târgu-Mureş, România), prof. dr. Daniela Filipescu (București, România), prof. dr. Ioana Grigoraş (Iaşi, România), prof. dr. Ioana Marina Grinţescu (Bucureşti, România), prof. dr. Natalia Hagău (Cluj-Napoca, România), conf.dr. Ovidiu Bedreag (Timișoara, România) și conf. dr. Dan Corneci (București, România).