Într-un studiu major care examinează consumul de peşte al femeilor însărcinate s-a constatat că acesta nu este legat de autism sau trăsături autiste ale copiilor. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bristol au analizat ipoteza că expunerea la mercur în timpul sarcinii este o cauză majoră a autismului, folosind dovezi de la aproape 4500 de femei, conform bristol.ac. U, preluat de MedLive.ro. Folosind analize de sânge, consumul de peşte raportat şi informaţii privind autismul şi trăsăturile autiste dintr-unul din cele mai mari studii longitudinale de până în prezent, cercetătorii nu au găsit nicio legătură între nivelurile de mercur la mame şi autism sau trăsături autiste la copiii lor. „Rezultatele noastre susţin în continuare siguranţa consumului de peşte în timpul sarcinii. Este important faptul că nu am găsit deloc dovezi care să susţină că mercurul este implicat în dezvoltarea autismului”, declară autorul principal al studiului „Copiii din anii ’90”, profesorul Jean Golding. Acest studiu este o dovadă în plus pentru recomandările pentru femeile însărcinate ce susţin consumul de cel puţin două mese de peşte pe săptămână. În octombrie 2017, Universitatea din Bristol a prezentat un document de informare, explicând că recomandările actuale pentru femeile însărcinate sunt complexe şi confuze şi pot încuraja femeile să limiteze sau să evite consumul de peşte. Toate speciile de peşte conţin urme de mercur, care pot afecta dezvoltarea creierului, dar am constatat că beneficiile pentru sănătate, nutrienţii precum vitamina D, acizii graşi omega-3, seleniul şi iodul, depăşesc riscurile pe care le prezintă mercurul, spune dr. Caroline Taylor, de la Universitatea din Bristol. „Consilierea cu privire la consumul de peşte atunci când o femeie este gravidă este complicată şi copleşitoare. Acum există un număr de dovezi care să susţină o abordare mai simplă şi mai clară, care să maximizeze beneficiile pe care le prezintă peştele. Cred că următorul pas este un studiu cuprinzător privind modul în care actualele recomandări au afectat consumul de peşte la femeile gravide în ansamblu, ” adăugă dr. Caroline Taylor,. „Salutăm toate cercetările care ne ajută să înţelegem autismul. Acesta este un studiu care confirmă ceea ce au descoperit cercetările anterioare: este un mit faptul că nivelurile ridicate de mercur la mamele gravide provoacă autismul, declară Carol Povey – director al National Autistic Society’s Centre for Autism. Deşi cauzele exacte ale autismului nu sunt încă înţelese, cercetările de până acum au arătat că implică mulţi factori şi interacţiuni, inclusiv factori genetici şi factori ce ţin de mediul înconjurător şi dezvoltarea creierului. Este important să înţelegem cauzele autismului, însă credem că mai multe cercetări ar trebui să se concentreze asupra a ceea ce ajută oamenii cu autism şi familiile lor, astfel încât toate persoanele cu autism să aibă o calitate a vieţii bună şi să obţină sprijinul şi înţelegerea de care au nevoie.