Violeta Stoica

Programul Operațional Regional 2014-2020, ale cărui apeluri pentru depunerea de cereri de finanțare pentru diferite proiecte au fost lansate în funcție de finalizarea ghidurilor, pare să înainteze destul de greu în cazul beneficiarilor din zona administrației publice sau a instituțiilor publice.
Poate tocmai de aceea, numărul contractelor de finanțare semnate de firme private este mult mai mare decât acela provenit de la beneficiari publici. Dacă în cazul beneficiarilor privați vorbim despre 45 de contracte de finanțare deja semnate, în cazul celor publici numărul este extrem de scăzut: doar șapte contracte semnate pentru a primi finanțare prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, conform informațiilor de la ADR Sud Muntenia.
Proiectele contractate până în prezent de către autoritățile publice și care vor fi implementate în județul Prahova se referă exclusiv la Axa 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, astfel că șase dintre cele șapte proiecte sunt destinate reabilitării de monumente sau de biserici, unul singur fiind destinat amenajării unui parc, la Băicoi.

Evidențele ADR Sud Muntenia – de la începutul acestei luni – arată că mediul privat a fost mult mai iute la depunerea proiectelor de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, cel puțin până în prezent. 45 de contracte de finanțare au fost semnate de firme private – întreprinderi mici și mijlocii îndeosebi – pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru deschiderea unora noi. Cele mai multe sunt deja în implementare în municipiul Ploiești, însă există contracte semnate de societăți care vor dezvolta afaceri în mai multe orașe prahovene.
Majoritatea au în vedere înființarea de fabrici sau modernizarea și creșterea capacității de producție, achiziții de echipamente tehnologice pentru organizarea de evenimente, unități de producție de tâmplărie și de mobilier de diferite tipuri, inclusiv mobilier fonoabsorbant.

• Bătrâna moară de apă de la Drajna va prinde o nouă viaţă

Primăria Drajna a reușit să semneze contractul pentru readucerea la stadiul de la începutul secolului al XIX-lea a vestitei mori de apă Warthiadi, care reprezintă o parte importantă a istoriei locurilor. Potrivit informațiilor făcute publice de către ADR Sud Muntenia, contractul a fost semnat pe 21 martie 2018 și are o valoare totală de 3,487 de milioane de lei, suma cu care va contribui autoritatea locală fiind infimă.
Arhiepiscopia Bucureștilor a obținut finanțare pentru restaurarea Bisericii de Lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil aflată în componența Schitului Jercălăi-Urlați, unul dintre locurile de odihnă favorite ale fostului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist. Contractul de finanțare a fost semnat în data de 16 martie 2018, valoarea totală fiind de 5,4 milioane de lei.
Și Parohia Sfânta Vineri din Ploiești a semnat un contract de finanțare pentru restaurarea picturii, a finisajelor interioare și exterioare, instalații, restaurarea turnului clopotniței și amenajările interioare necesare pentru Biserica Sf. Vineri, valoarea finanțării fiind de aproape 7,2 milioane de lei.
Un alt proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este cel al Protoieriei Ploiești Nord, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a centrului cultural al Protoieriei Ploiești Nord, valoarea contractului semnat în decembrie 2017 ridicându-se la 4,8 milioane de lei.
3-aMănăstirea Zamfira din Lipănești a reușit să obțină o finanțare de peste 19 milioane de lei printr-un contract semnat în octombrie 2017, prin care se urmărește consolidarea, restaurarea, conservarea și punerea în valoare a arhitecturii și a picturii murale a Bisericii Mari a Mănăstirii Zamfira, executată a fresco de Nicolae Grigorescu.
Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naționale are în derulare proiectul de reabilitare a Crucii de pe Caraiman, în lucrări fiind inclusă și amenajarea unui spațiu expozițional. Deși 3-bcontractul de finanțare (de 19,1 milioane de lei) a fost semnat în iulie 2017, până în prezent nu a fost finalizată procedura de achiziție a lucrărilor derulată de Ministerul Apărării Naționale, care a preluat obiectivul în administrare de la autoritățile locale din Bușteni.
Cel de-al șaptelea contract de finanțare, semnat în vara anului trecut – singurul care nu vizează reabilitarea de monumente – este al Primăriei Băicoi, pentru amenajarea parcului central din oraș, valoarea totală a proiectului ridicându-se la circa 11,3 milioane de lei.