PSD vrea ca pe data de 15 septembrie românii să sărbătoarească Ziua Naţională a Gastronomiei şi Vinului Românesc, potrivit unei iniţiative depuse la Senat. Iniţial, data sărbătorii era pe 11 septembrie, dar aceasta se suprapunea cu comemorarea atentatelor teroriste, din 2001, de la WTC din New York. Într-o recentă şedinţă a Biroului Permanent al Senatului, parlamentarii PSD care au semnat proiectul de lege, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au anunţat că-şi retrag semnăturile de pe iniţiativa care prevedea ca data sărbătorii naţionale să fie pe 11 septembrie.
În cele din urmă, s-a convenit ca data sărbătorii să fie 15 septembrie, potrivit documentului înregistrat la Senat, prima cameră sesizată. „O componentă importantă a tradiţiei româneşti este arta culinară specifică zonelor geografice, cu influenţe istorice de la cei care au trecut sau au poposit pe teritoriul ţării şi care şi-au pus amprenta pe bucătăria românească: influenţa otomană, greacă, arabă, armenească, bizantină. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele Ziua gastronomiei şi a vinului. Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a Vinului să fie în data de 15 septembrie, apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lunii septembrie este şi propice pentru evenimente de resort datorită abundenţei agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi măiestrie”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Pentru această sărbătoare autorităţile centrale şi locale pot organiza evenimente specifice pe 15 septembrie, finanţate din bugetul de stat. Iniţiativa legislativă este înregistrată la Senat.