Tenisul se confruntă cu probleme de integritate ”foarte semnificative” provocate de o creştere masivă a pariurilor pe internet, se arată într-un raport independent publicat miercuri şi în care un anchetator descrie aceste probleme ca un ”tsunami”’ la nivelurile inferioare ale acestui sport, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Raportul interimar pentru revizuirea independentă a integrităţii precizează că ancheta sa desfăşurată pe o durată de doi ani nu a arătat o răspândire a corupţiei la nivelurile înalte ale tenisului profesionist, dar ”există probe legate de unele probleme”. Raportul de revizuire a fost comandat de organismele responsabile ale tenisului (ATP, WTA, ITF şi Grand Slam Board) în 2016, în urma unor relatări din partea BBC şi BuzzFeed News care pretindeau că 16 jucători din top 50 mondial au fost semnalaţi către Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU) din cauza suspiciunii că unele meciuri ar fi fost trucate. Preşedintele comisiei care s-a ocupat de anchetă, Adam Lewis, a subliniat că ”trucarea de meciuri este improbabilă la nivelul unui grand slam. Toţi indicatorii arată că problemele sunt la nivelurile inferioare”.
Raportul recomandă o monitorizare mai atentă a competiţiilor de nivel inferior, un anchetator menţionând că există un ”tsunami” de probleme, alte recomandări fiind o revizuire a primelor şi a sistemului de alcătuire a clasamentului. De asemenea, documentul îndeamnă la o educare mai bună a jucătorilor, la eliminarea sponsorizărilor din partea caselor de pariuri, schimbarea regulilor legate de integritate, să crească importanţa TIU şi această comisie să devină independentă.
Comisia a precizat că avântul pariurilor online şi vânzarea datelor legate de scorurile live au dus la o creştere a problemelor şi a recomandat ITF să nu mai cedeze drepturile privind datele la turneele futures de 15.000 de dolari şi probabil şi la altele. Un sondaj la care au participat 3.200 de jucători a scos la iveală faptul că 16 procente din aceştia cunoşteau direct jucători de tenis care pariază pe meciuri, 11% ştiau de informaţii din interior care sunt furnizate pariorilor, iar 14,5% aveau cunoştinţă de meciuri trucate, 35% dintre aceştia afirmând că au aflat informaţii legate de meciuri trucate în mai multe cazuri. Lewis a precizat că în aceste cazuri pariurile sunt la scară mică, jucătorii căutând să acopere costul unui zbor sau în câştigul unei rude, care este susţinător financiar. Raportul final va fi publicat în cursul acestui an.