Reprezentarea judeţului nostru în Liga de Sud – 1933/1934

Constantin Dumitru –
Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă” despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, despre organizarea şi performanţele obţinute de districtul de fotbal Ploieşti.

În primăvara anului 1934 presa vremii anunţa noi alegeri pentru conducerea districtului, însă: Adunarea generală a districtului Ploeşti nu s’a ţinut, din cauză că îndată după deschiderea ei, reprezentanţii parchetului militar au suspendat-o ca nefiind autorizată. Gurile rele spun că opoziţia a făcut un denunţ. Se purta pe atunci… O altă veste pentru iubitorii sportului ploieştean a fost: La Ploeşti, grupările de acolo nu vor mai putea beneficia decât de terenul Tricolorului. Arena clubului Prahova va dispare, fiind expropriată.
La 27 mai 1934 a început competiţia finală a Ligii de Sud şi în primul tur s-au întâlnit Elpis Constanţa – Viforul Bazargic (3-1, după prelungiri) şi Dacia Vasile Alexandri Galaţi – Dacia Unirea Brăila (1-0). În semifinale, care s-au desfăşurat la 17 iunie 1934, Prahova Ploieşti – Dacia Vasile Alexandri Galaţi 2-1 (pentru prahoveni au marcat: Daucher şi Vasilescu) şi Elpis Constanţa – Macabi Bucureşti, 1-1. Al doilea joc între cele două formaţii a avut loc la 24 iunie şi Macabi a învins cu 3-1. A patra finală a Ligii de Sud a avut loc la 5 iulie 1934, de la ora 17.30, pe arena „Ciocanu” şi jocul a fost întrerupt în minutul 52 din cauza ploii. Scorul fiind 1-0 pentru echipa ploieşteană, golul fiind marcat de Popescu. Prahovenii au folosit formaţia: Sică Zaharescu; Gustav Barasch, Năiac Ionescu; Mueller, Daucher, Popescu – Păcală; Mieluţă Obretcovici, Puiu Reingruber, J. Georgescu – Tarzan, Ştefan Vasilescu şi Petre Atanasiu. Restanţa de 38 de minute a finalei a avut loc la 9 iulie 1934 şi pornit de la 1-0 pentru Prahova şi s-a terminat cu rezultatul de 3-3. Celelalte două goluri au fost marcate de: Daucher şi Georgescu – Tarzan. Jocul s-a desfăşurat de la ora 18.30 pe acelaşi stadion şi formaţiile au fost aceleaşi care au evoluat şi în primul joc. După consumarea celor 38 de minute jocul a fost prelungit cu două reprize a 15 minute. Rejucarea finalei a avut loc la 15 iulie 1934, la Ploieşti, pe stadionul Tricolorul şi Prahova s-a impus cu scorul de 4-1, prin golurile marcate de Reingruber (2) şi Georgescu – Tarzan (2). „Terenul Tricolorului a cunoscut eri o afluenţă de care nu credem să se fi bucurat vreodată. Bucureştenii au fost însoţiţi de peste o mie de suporteri, cari au ţinut să fie martori la desfăşurarea mult trâmbiţatei finale. Matchul s’a disputat într’o atmosferă care a depăşit orice fanatism. În ce priveşte galeria ploeştenilor, a depăşit orice limită. La fiecare mişcare, jucătorii bucureşteni erau înjuraţi şi ameninţaţi. Conştiincioasă, galeria a trecut apoi la fapte. Jucătorul Cohn II a fost pălmuit pe teren, pe un teren de football, într’o finală de ligă”. Prahova şi-a urmat parcursul şi a întâlnit în dublă manşă într-un joc de baraj pentru menţinere/promovare în divizia A, gruparea Gloria CFR Arad. La 22 iulie 1934, la Arad, Gloria a învins cu scorul de 5-1. La numai o săptămână, la Ploieşti, Prahova s-a impus cu rezultatul de 3-2, prin golurile marcate de Obretcovici, Daucher şi Reingruber. Prahova a jucat în cele două partide în formaţia: Sică Zaharescu; Năiac Ionescu, Gustav Barasch; Mueller, Daucher, Popescu – Păcală; Mieluţă Obretcovici, Puiu Reingruber, J. Georgescu – Tarzan, Ştefan Vasilescu şi Petre Atanasiu. Din toamnă, înfiinţându-se campionatul Diviziei B Prahova Ploieşti participă la prima ediţie făcând parte din Seria I, alături de Tricolor Ploieşti care a retrogradat din Divizia A.