N. Dumitrescu

  Se pare că mielul nu are prea mare căutare pentru Sărbătorile Pascale din acest an. Confirmarea a venit pentru oricine s-a aflat ieri, la cumpărături, la Halele Centrale Ploieşti, locul de unde, de regulă, se face aprovizionarea atât în timpul săptămânii, cât mai ales pentru marile sărbători din calendarul ortodox. La etaj nu erau prezenţi prea mulți comercianți, aşa cum erau în alţi ani cei care ţineau în mod special să-şi vândă marfa din propriile stâne în Prahova, în municipiul reşedinţă de judeţ. Practic, pe cei care vindeau miei îi puteai număra pe degete, nu mai mult de cinci-şase, însă, fie că erau veniţi de la Sibiu, fie de la Buzău, aveau afișat același preţ al unui kilogram de carne – 25 de lei. Cert este că, dacă îţi roteai ochii, mai degrabă vedeai coadă, de câteva persoane, nu în dreptul acestora, ci la standurile unde se vindea carne de curcan sau de pui. Mai mult, oricine se uita şi după fructe, dintre cele aduse din ţările calde, putea să aibă surpriza de a constata că, de pildă, mielul se vindea la acelaşi preţ cu al unui kilogram de căpşuni!

3-aForfotă mare, ieri, la prânz, în Halele Centrale Ploieşti, în locul unde, de regulă, se fac cumpărăturile, mai ales pentru marile sărbători trecute în calendarul ortodox. Atât la parter, cât şi la etaj, era tot un du-te-vino, mulţi dintre cei care-şi făceau aprovizionarea pentru masa de Paşti fiind văzuţi şi cu lista de cumpărături în mână. Se pare însă că, anul acesta, pentru Sărbătorile Pascale, când vine vorba despre carne, preferat nu mai este mielul, ci curcanul sau puiul. Iar confirmarea a venit chiar de la numărul destul de redus al acelora care vindeau miei, iar după cum am văzut, erau puţine și persoanele care se opreau să cumpere. De altfel, cei care îşi propuseseră să aibă în meniul de Paşti carne de miel, mai întâi făceau un scurt ocol pe la cei şase-şapte comercianţi prezenţi la etajul Halelor, „cântăreau” cu privirea mieii expuşi în galantare, după care, într-un final, se hotărau să cumpere, dar nu mai mult de o pulpă. Indiferent de unde provenea comerciantul, fie de la Buzău, fie de la Sibiu, preţul unui kilogram de carne de miel era acelaşi – 25 de lei. „Marfă bună, proaspătă”, ne-a arătat unul dintre comercianţi una dintre pulpele de miel pe care le avea expuse la prezentare și vânzare, fiind convins că fotografia era făcută ca să apară la 3-bziar. Şi tot de la acesta am mai aflat că, de regulă, mieii de Paşti, aduşi la vânzare, sunt între 7 şi 14 kg, o pulpă cântărind între un kilogram- un kilogram şi jumătate, chiar două. Deşi ştia cum să-şi atragă clienţii, foarte puţini însă se şi opreau în dreptul acestuia special pentru a cumpăra, în contextul în care, mai degrabă coadă, de câteva persoane, se putea vedea în dreptul standurilor unde se vindea carne de curcan sau de pui. Iar în cazul curcanilor, care se arătau privitorilor, din vitrine, destul de dolofani, un kilogram se vindea cu… 18,99 de lei, în cazul cărnii de pui, varia între 8,99 şi 9,49 de lei. Mai trebuie menţionat faptul că la preţul de 25 de lei se vindeau şi un kilogram de pastramă de oaie, dar şi unul de… căpşuni aduse din ţările calde! Cel puţin acesta era preţul afişat de unul dintre comercianţii prezenţi în faţa porţii de la intrarea principală a Halelor Centrale, tot acesta având la vânzare şi „Grasă de Grecia” – roşii nefiresc de mari pentru perioada din calendar, preţul unui kilogram fiind de 12,99 lei. De adăugat că, de la hale se mai pot cumpăra şi diverse sortimente şi preparate din carne de porc sau de vită, dar şi dulciuri, un cozonac având preţul între 5 şi 10 lei, cel prezentat drept „de casă” fiind vândut la 16 lei (800 de grame).