N. D.
Asociația OvidiuRo a lansat proiectul „Poveşti sub lupă”, cu susţinerea uneia dintre băncile prezente în România, prin care 50 de centre de lectură și științe vor fi create în tot atâtea grădinițe din comunități mai puţin dezvoltate, acolo unde resursele educaționale lipsesc sau sunt foarte limitate. Conform asociaţiei menţionate, din judeţul Prahova, pentru punerea în practică a acestui proiect, a fost ales oraşul Mizil. Având în vedere că proiectul se aplică şi în localităţi din judeţele Alba, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Iași, Maramureș, Sibiu și Vaslui, urmând să se extindă, la nivel naţional, şi la alte 40 de grădiniţe de la nivel naţional, s-a menţionat că beneficiari ai poveştilor sub lupă vor fi peste 1.000 de copii care vor primi și câte o carte pe lună pentru acasă, timp de 3 luni.
Proiectul îşi propune, totodată, să formeze şi o rețea de profesori de învățământ preșcolar care să participe la o serie de acţiuni de formare iniţiate de către membrii asociaţiei, care vor fi centrate în mod special pe stimularea lecturii în grădiniţe. Graţie punerii în aplicare a acestui proiect, în grădiniţa de la Mizil
sunt acum un raft pentru cărți, ușor accesibil pentru copii, un covor pentru sesiunile de citit împreună, un set de minimum 20 de cărți ilustrate, ficțiune și non-ficțiune, și numeroase resurse care încurajează dezvoltarea abilităților motrice, a curiozității și a abilităților de investigare, de la magneți sau lupe la seturi de forme geometrice, puzzle-uri, măsuță pentru apă și nisip etc. Odată cu acest proiect, Asociaţia OvidiuRo a anunțat și lansarea unei comunități profesionale on-line – insuladenisip.ro, ce se adresează exclusiv profesorilor din învățământul preșcolar, în special celor care lucrează cu copii din zone defavorizate. Insula de Nisip este o platformă-resursă în care se împărtășesc practici și resurse educaționale ce încurajează metodele de învățare centrate pe copil și cele pentru dezvoltarea competențelor de comunicare.