F. T.

La sfârşitul lunii martie a anului curent, numărul firmelor înființate în Prahova de către studenți era, conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), de 477, efectiv în funcțiune fiind însă numai 242, restul fiind radiate din diverse motive.
Totodată, aceeaşi sursă (ONRC) mai arată că la sfârșitul celei de-a treia luni a anului curent, la nivel național, cele mai multe firme înființate de către studenți se regăseau în Cluj (1.713, dintre care efectiv în funcțiune 958) și în București (1.514, dintre care active 862).
La nivel național, ultimul loc îl ocupă județele Harghita, ca şi în anii precedenţi, cu 50 de societăți comerciale înființate de studenți, dar efectiv în funcțiune numai 28, Covasna (90 înfiinţate/ în funcţiune 56) şi Tulcea (82/44).
În total, în România, la sfârșitul lunii martie, figurau ca înființate de către studenți 19.770 de firme, în funcțiune fiind 10.296.
Amintim că studenții care doresc să înceapă o afacere beneficiază, potrivit legislației în vigoare (HG nr 166/2003), de anumite facilități, cum ar fi scutirea de la plata taxei pentru obţinerea autorizaţiei de desfăşurare a activităţii eliberată de primărie, scutirea de taxe pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului de pe lângă tribunal.
În plus, pentru a beneficia de aceste facilităţi, studenții sunt obligați să îndeplinească mai multe condiții, cele mai importante fiind să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie acreditată și să nu fi depăşit vârsta de 30 de ani. Totodată, facilitățile pentru înființarea de firme li se acordă o singură dată şi numai pentru constituirea unei singure societăţi comerciale, nu a mai multora.