F.T.

Nici anunțatele temperaturi ridicate din această perioadă nu-i opresc pe hoții de material lemnos să fure din pădurile administrate de către Direcția Silvică Prahova. Sau, de ce nu ?, este posibil ca aceștia să ia în calcul varianta pregătirii pentru iarna viitoare… Că de făcut grătar, la iarbă verde, le-ar fi fost suficiente trei surcele, nu metri cubi de lemn sustrași.
Oricum, sunt multe justificările celor care au fost, sunt și vor mai fi prinși furând din pădurile prahovene! De exemplu, până în Paște, polițiștii din Vălenii de Munte, în timp ce acționau în localitatea Cărbunești, au oprit patru bărbați care transportau cu atelaje hipo material lemnos. La întrebarea dacă dețin documente de proveniență, unul dintre aceștia a prezentat două avize de însoțire eliberate de Ocolul Silvic Vălenii de Munte, în care era menționată cantitatea totală de doi metri cubi, lemn de diferite esențe tari. Dar, în contextul în care volumul de material lemnos transportat în cele trei căruțe era mai mare decât cel înscris în documente, a fost solicitat un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Vălenii de Munte, care, în urma cubării, a stabilit că, într-adevăr, cantitatea de lemn transportat nu este aceeași cu cea cubată, ci mai mare. Pe cale de consecință, s-a dispus confiscarea lemnului care depășea voumul înscris în avizul de însoțire, acesta fiind predat Ocolului Silvic Vălenii de Munte. Totodată, căruțașul care transporta lemnul fără documente de proveniență a fost sancționat contravențional cu amendă de 5.000 de lei.
Și la Bălțești, tot până în Sărbătorile Pascale, au fost efectuate controale pe linia prevenirii și combaterii furtului de material lemnos. Acțiunile au fost desfășurate, după cum se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, în localitatea Șoimari, iar alături de polițiști au participat și doi consilieri din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești și doi pădurari.
Au fost controlate 18 autovehicule, fiind aplicate patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 1.000 de lei.