Violeta Stoica
Cheltuielile făcute fără discernământ, datoriile acumulate în timp către furnizorii de utilități sau către societățile care prestează servicii sau efectuează lucrări conduc, deseori, la apariția problemelor financiare în rândul autorităților publice locale. De câțiva ani, se vorbește tot mai mult despre faptul că unele primării ar putea intra pur și simplu în “faliment” din cauza unor datorii neachitate, în țară existând chiar și autorități publice locale care cer intrarea în insolvență, tocmai pentru faptul că nu au bani pentru a-și achita restanțele.
Este puțin probabil ca vreuna dintre cele 15 primării din județul Prahova să intre în insolvență, având în vedere că, potrivit legislației în vigoare, pentru a intra în insolvență, trebuie să existe niște condiții îndeplinite, precum datorii mai vechi de 120 de zile care să reprezinte peste 50 de procente din bugetul general sau care nu au achitat salariile pe o perioadă mai mare de 120 de zile de la data scadenței.
Cu toate acestea, însă, în Prahova există cinci orașe și 10 localități rurale care au restanțe la plata facturilor mai mari de 90 de zile.
Din fericire, încă nu există varianta ca vreuna dintre autoritățile publice locale din județul Prahova să intre în incapacitate de plată și, prin urmare, să se pună problema intrării în insolvență. Cu toate acestea, însă, 15 unități administrativ-teritoriale dintre cele 104 ale Prahovei au probleme financiare, potrivit unei situații realizate de către Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești – Serviciul Sinteza și Asistența Elaborării și Execuției Bugetelor Locale. Astfel, potrivit sursei menționate, cinci orașe și 10 comune au plăți restante mai mari de 90 de zile înregistrate la nivelul bugetului general al localităților respective. La finalul lunii martie a acestui an, deci la încheierea primului trimestru din 2018, situația era următoarea: Azuga – 924.306 de lei, Băicoi – 600.000 de lei, Bușteni – 1.575.970 de lei, Mizil – 338.092 de lei, Plopeni – 196.801 de lei, Apostolache – 88.375 de lei, Bălțești – 189.262 de lei, Bătrâni – 77.347 de lei, Chiojdeanca – 20.522 de lei, Drajna – 46.529 de lei, Florești – 116.650 de lei, Jugureni – 2.142 de lei, Măneciu – 23.030 de lei, Provița de Jos – 55.954 de lei, Secăria – 180.557 de lei.
Vorba cum că “la omul sărac, nici boii nu trag” pare să fie încă la mare preț prin unele localități prahovene, din moment ce într-una dintre cele mai sărmane comune – Jugureni – autoritatea locală a rămas restantă cu imensa sumă de… 2.142 de lei!
Care ar fi soluția pentru aceste localități, pentru a-și plăti datoriile mai vechi de 90 de zile? Doar prin primirea unor fonduri guvernamentale pentru achitarea acestor bani pare să fie rezolvarea. Până atunci, însă, adică pe la jumătatea acestui an – la rectificarea bugetară – valoarea arieratelor s-ar putea să crească, dacă avem în vedere și faptul că salarizarea personalului din administrațiile publice a atins cote “alarmante” și la propriu, dar și la figurat.