Sindicatul Funcţionarilor Publici acuză Guvernul că acordă discreţionar salariile înainte de Paşte
Salariile angajaţilor bugetari se acordă în mod discreţionar, acuză Sindicatul Funcţionarilor Publici (SNFP), care cere Ministerului Muncii să comunice motivele pentru care angajaţii sistemului instituţional al ministerului nu au primit salariile înainte de Paşte, similar celorlalţi bugetari, potrivit Mediafax.
Sindicaliştii acuză că decizia de a nu acorda salariile înaintea Paştelui a produs o „dezamăgire extrem de mare în rândul angajaţilor sistemului instituţional al Ministerului Muncii, având în vedere faptul că, în mod tradiţional, Sărbătoarea Paştelui implică pentru toate familiile de români cheltuieli suplimentare”. Şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut Guvernului să rezolve problema plăţii salariilor pentru angajaţii din sistemul de educaţie. Reacţia a venit după ce angajaţii din sistemul de învăţământ sunt printre cei care nu vor primi salariile înainte de Paşte. Ordinul ministrului Finanţelor, prin care se stabileşte ce instituţii vor primi salariile pe luna martie, pe data de 5 aprilie, adică înainte de Paşte, a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, instituţiile publice care au primit salariile pe luna martie pe data de 5 aprilie, adică înainte de Paşte, sunt Agenţia Naţională de Integritate, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenţiei, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii, Curtea de Conturi, Consiliul Concurenţei, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Justiţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Public, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România, Oficiul Naţional pentru Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Consiliul Naţional penru Combaterea Discriminării, Agenţia Naţională de Presă, Institutul Cultural Român, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Consultării Publice, Autoritatea Naţională de Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statului, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăților, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Ministerul Turismului, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerul Apelor şi Pădurilor, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Casa Naţională de Asigurări de Săntate şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei.
În 2017, PIB a fost de 858,3 miliarde lei
Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2017 a fost de 858,3 miliarde lei – preţuri curente, în creştere cu 6,9% faţă de anul 2016, arată un comunicat al Institutului Naţional de Statistică. Estimarea precedentă a INS indica o creştere a PIB în 2017 de 7%, potrivit Mediafax. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2017 a fost de 258,8 miliarde de lei preţuri curente, în creştere cu 6,7 faţă de trimestrul IV din 2016. „Comparativ cu trimestrul III 2017, Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2017 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,5%, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 6,7% pe seria brută şi de 6,8% pe seria ajustată sezonier”, arată comunicatul INS.