Violeta Stoica
Mircea Eliade spunea, despre valoare, într-una dintre scrierile sale: “Ce oameni excepţionali trec pe lângă noi, anonimi, şi noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi, numai pentru că au vorbit de ei presa şi opinia publică”.
Un locuitor al comunei prahovene Ceptura a vrut să demonstreze că – dacă se vrea – se poate să se promoveze și personalitățile unei localități rurale, multe dintre ele plecate peste mări și țări, departe de locurile natale sau de locurile în care și-au petrecut o parte a vieții. Un gest remarcabil, care a stârnit admirația tuturor celor care au avut parte de el, a fost de a aduce în atenția publică județeană și nu numai a personalităților născute și/sau crescute pe meleagurile Cepturei, între podgoriile de viță-de-vie de la care se pare că vine însăși denumirea localității.
Ceptura de dincolo de un personaj “de comedie”, care a ajuns VIP în emisiunile de divertisment de slabă calitate, pare să fie un izvor nesecat de oameni de cultură, oameni de știință, generali de armată, aviatori, specialiști în segmente inginerești de nișă, militari care au luptat în teatrele de operațiuni din Afganistan. Oameni de valoare știuți de mulți dintre localnici, dar prea puțin cunoscuți de prahoveni ca având rădăcinile adânc înfipte în pământurile acestui județ.
Promotorul ideii a fost Florian Tudorache, fost viceprimar al comunei Ceptura în anii ’90, în prezent pensionar. “Sursa” de inspirație pentru postările publicate pe facebook a fost Monografia comunei Ceptura, scrisă de preotul Ioan Șendroiu, aceasta fiind de altfel și baza de plecare pentru promovarea minților extraordinare și a oamenilor deosebiți care au plecat în lumea largă dintre dealurile Cepturei.
Și așa, fiii satului care și-au dus inteligența și dăruirea peste hotarele localității, ale județului și chiar ale țării au ajuns “personajele pozitive” ale comunei.
Din serialul “Ceptureni cu care ne mândrim”, început la finalul anului trecut și încă în derulare, am preluat câteva dintre figurile de renume prezentate în ceea ce ar putea deveni un exemplu pentru oricare dintre localitățile prahovene (n.n. – informații preluate de pe pagina de facebook dedicată comunei Ceptura).
Actorul George Oprina, fiul lui Dumitru (Mitică) Oprina, din satul Rotari. A interpretat diverse roluri în filme precum „Vis de ianuarie” (1979), „Faust” (1975), “Ziariștii” (1972), „Facerea lumii” (1969), “Întoarcerea lui Vodă Lapușneanu” (1969). A jucat și în numeroase piese de teatru radiofonic, precum Prichindelul, Al treilea nu se poate, Un capriciu al lui Bonaparte, Radio Crocodilu Mac-Mac, Inima mea este pe înălțimi, Nils Holgersson, Călătorului îi șade bine cu drumul.
Cristian Petru Bălan, fiul învățătorilor Tănase și Margareta Bălan. Poet, dramaturg, editor, traducător, artist plastic, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Academiei Americano-Române de Științe și Arte. S-a stabilit în Statele Unite ale Americii din anul 1986. A înființat prima emisiune de televiziune în limba română pentru românii din Chicago, dar a și publicat 25 de cărți și a sculptat busturile președintelui Truman și al lui Mihai Eminescu.
Sorin Iliescu (membru al familiei Lucreția și Valeriu Iliescu) este profesor universitar doctor, coordonator al Departamentului pentru Știința Focului – Universitatea din New Haven. A contribuit la proiectarea, construirea și finalizarea Laboratorului de Control al Dinamicii Incendiilor, fiind specialist consultant pe acest domeniu, publicând zece cursuri universitare de specialitate.
Lucian Dimitrie Buligescu (din familia Alice-Florica și Emil Buligescu) – șef al Clinicii medicale și de hepatologie Fundeni (1981-2000), membru al Academiei Științifice New York, membru al societăților belgiene și franceze de gastroenterologie, membru al Asociației Europene pentru studiul ficatului, autorul a 15 cărți și peste 600 de lucrări de specialitate în domeniul hepatologiei și gastroenterologiei.
Daniel Marian Merezeanu (din familia Eugenia și Vasile Merezeanu). Doctor inginer în specializarea Automatică, autorul a peste 50 de lucrări, inginer de sistem, colaborator al ISCAN ROBOTICS- ISRAEL, profesor invitat al University of Missouri.
Constantin Degeratu. General de armată, șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, în perioada 22 ianuarie 1997 – 15 februarie 2000. A deținut funcțiile de consilier de stat la Departamentul Securității Naționale din cadrul Administrației Prezidențiale, secretar general în Ministerul Apărării Naționale, membru al Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Gheorghe Militaru. Căpitan aviator, fost comandant al Aeroclubului „Gheorghe Bănciulescu” de la Strejnic, decedat în misiune, în anul 2000, la vârsta de 42 de ani. A fost unul dintre piloții acrobați de renume ai României, comandant de școală de zbor și instructor de zbor. Maestru al zborului acrobatic, a obținut titluri naționale și internaționale ca membru al lotului național de înaltă acrobație aeriană.
Actorul Claudiu Bleonţ (fiul Ceciliei, fiica preotului Ghiță Rădulescu). A jucat în în filme precum Să mori rănit din dragoste de viață (1984), Eva (2010), A Good Man (2014), Rochia albă de dantelă (1988), Flăcări pe comori (1987) și altele. A mai interpretat roluri în zeci de piese de teatru. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului Claudiu Bleonț, la 13 mai 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D.