Pacienţilor ar trebui să li se prescrie mai multă odihnă în loc de antibiotice, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, scrie BBC, citat de News.ro. Public
Health England (PHE) a transmis că o cincime dintre reţetele cu antibiotice nu sunt necesare iar multe dintre afecţiuni se pot vindeca de la sine.
Folosirea în exces a medicamentelor face ca infecţiile să fie greu de tratat creând rezistenţe la viruşi. PHE spune că pacienţii sunt şi ei responsabili în a opri răspândirea infecţiilor.
Se estimează că 5.000 de oameni mor în Anglia în fiecare an în urma infecţiilor rezistente la mai multe medicamente. Patru din 10 cazuri de E.coli nu pot fi tratate din prima cu antibiotice.
Până în 2050, infecţiile rezistente la antibiotice vor provoca mai multe decese decât o face cancerul în prezent. Antibioticele sunt vitale în caz de septicemie, pneumonie, meningită bacteriană şi alte tipuri severe de afecţiuni.
PHE susţine însă că antibioticele nu sunt bune pentru toate bolile. Tusea sau bronşita se vindecă în cel mult trei săptămâni de la sine, dar antibioticele reduc această perioadă cu doar una sau două zile.
Prof. Paul Cosford, director medical la PHE, a declarat pentru BBC: „Nu avem mereu nevoie de antibiotice pentru cazuri simple. Majoritatea ne îmbolnăvim din când în când, dar ne facem bine datorită imunităţii noastre”. Acesta mai spune că pacienţii nu ar trebui să meargă la medic şi să aştepte să le fie prescris antibiotic.
În schimb, pentru bolile cu care corpul se descurcă, se recomandă: odihnă multă, analgezice, lichide. „Un doctor ar trebui să ştie să-ţi spună când un antibiotic este neapărat necesar”, subliniază prof. Cosford. „Dacă iei un antibiotic când nu este nevoie, vei avea o infecţie pe care antibioticele nu o pot stopa în lunile următoare.”