F. T.

La sfârşitul săptămânii trecute, ofiţerii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității au desfăşurat mai multe activităţi de informare, pe raza mai multor localităţi din Prahova, subsumate manifestării „Școala Altfel”. Astfel, au fost realizate prezentări tematice în rândul a 100 de copii ai Grădiniţei cu Program Normal Dumbrava, precum şi al elevilor din clasa I ai Şcolii Gimnaziale ,,I.A. Bassarabescu” din Ploieşti.
„Micuţii au fost încântaţi de prezența poliţiştilor în mijlocul lor, lăsându-ne speranța că le-am oferit nu numai o amintire plăcută, ci şi o lecţie care le va folosi în această perioadă, a copilăriei”, se precizează într-un comunicat al IPJ Prahova. De asemenea, în documentul amintit se mai menționează şi faptul că nici adolescenţii nu au fost uitaţi, oamenii legii de la sus-amintitul Compartiment de Prevenire fiind prezenţi şi la Colegiul Agricol ,,Gheorghe Ionescu Siseşti” din Valea Călugărească, la care au participat 93 de elevi, alături de nouă cadre didactice, prilej cu care au fost discutate aspecte privind limitele răspunderii penale, influența anturajelor nepotrivite şi importanța şcolii pentru viitorul lor. Totodată, la Grupul Şcolar Administrativ şi de Servicii ,,Victor Slăvescu” din Ploieşti, poliţiştii au prezentat aspecte care se referă la răspunderea penală, precum şi riscurile pe care şi le asumă în urma unui comportament iresponsabil pe internet. În acest context, s-a insistat pe principiile de comunicare pe reţelele de socializare, precum şi pe necesitatea protecţiei datelor cu caracter personal, contactul cu persoanele necunoscute – în special modalităţile de abordare a invitaţiilor în viaţa reală prin intermediul mediului on-line.
Modul de a contracara înşelăciunile au fost prezentate nu numai elevilor, ci şi unor locatari din blocurile amplasate pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, din Ploieşti. Activitatea de informare a vizat, cu precădere, persoanele vârstnice, acestea fiind, conform cazuisticii, mai vulnerabile în fața practicilor utilizate cel mai frecvent de către infractori – metoda „Accidentul”, de exemplu -, pe această cale fiind, din nou, atrasă atenţia asupra necesităţii ca persoanele mai tinere să păstreze frecvent legătura cu vârstnicii din familii, să le reamintească scenariile la care se pretează excrocii în tentativele de a determina victimele să le ofere sume de bani sau bunuri de valoare. Altfel spus, poliţiştii s-au rezumat nu numai la „a da lecţii” în cadrul „Şcolii Altfel”, ci şi în cea a vieții.