Preşedintele Vladimir Putin s-a adresat ruşilor într-un mesaj video difuzat în noaptea de joi spre vineri, în care îi îndeamnă să se prezinte la vot duminică în cadrul alegerilor prezidenţiale, apelul său intervenind pe fondul temerilor Kremlinului faţă de o absenţă masivă la urne, relatează France Presse, preluată de Agerpres.
„Pe cine să votezi, cum să-ţi aplici dreptul la o alegere liberă, aparţin deciziei personale a fiecăruia. Dar dacă vă sustrageţi acestei alegeri, atunci această alegere esenţială şi decisivă va fi făcută fără ca opinia dumneavoastră să fie luată în considerare”, a declarat Putin în mesajul său difuzat de postul de televiziune RT.
„Sunt convins că fiecăruia dintre noi îi pasă de destinul ţării noastre natale. De aceea mă adresez vouă, cerându-vă să mergeţi duminică la urne. Folosiţi-vă de dreptul de a alege viitorul”, a adăugat el.
Vladimir Putin, aflat la cârma Rusiei de 18 ani în calitate de preşedinte şi premier, este aşteptat să câştige – fără surprize – al patrulea mandat prezidenţial mâine, care l-ar plasa la conducerea ţării până în 2024.
Ceilalţi şapte candidaţi pălesc în faţa sa în preferinţele electoratului: candidatul Partidului Comunist, Pavel Grudinin, este cotat cu 7-8% din intenţiile de vot; ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski cu 5-6%; jurnalista liberală Ksenia Sobceak, cu 1-2%, în timp ce restul acumulează aproximativ 1%.
Declarat neeligibil din cauza unei condamnări penale, pe care el o denunţă ca fiind orchestrată de putere, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a cerut ruşilor să boicoteze scrutinul.
În faţa unui scrutin al cărui câştigător este cunoscut dinainte, Kremlinul se teme de o rată de absenteism ridicată, ceea ce ar slăbi legitimitatea rezultatului şi şi-a intensificat măsurile pentru a-i incita pe ruşi să se prezinte la vot la 18 martie.