V. S.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, și adjunctul acesteia, Marius Iacob, au fost chemați ieri dimineață la Secția pentru procurori în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a-și susține punctele de vedere referitoare la acțiunile disciplinare deschise de către Inspecția Judiciară împotriva lor. Ședința de ieri s-a terminat repede, pentru că discutarea acestor lucrări ale Inspecției Judiciare s-a amânat pentru data de 9 mai!
La începutul acestui an, mai precis pe 12 ianuarie, Inspecţia Judiciară a anunțat că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie și față de adjunctul acesteia, Marius Iacob. Șefa DNA a fost acuzată atunci de către Inspecția Judiciară de săvârşirea unor abateri disciplinare identificate în înregistrările audio difuzate în spațiul public în vara anului 2017. „În concret, procurorul șef al DNA s-a exprimat în sensul combaterii efectelor negative în planul imaginii şi credibilității instituției, generate de Decizia CCR 68/2017, prin instrumentarea urgentă a unor dosare „cu miniștri”, de impact mediatic, și-a exprimat dezacordul cu privire la caracterul legal, definitiv și general obligatoriu al Deciziei CCR 68/2017 şi a folosit exprimări inadecvate la adresa Curții Constituționale și a unui judecător al Curții Constituționale, inducând ideea în cadrul opiniei publice că unul dintre criteriile în funcție de care se prioritizează soluționarea dosarelor este impactul mediatic al acestora și calitatea oficială a persoanelor cercetate. De asemenea, procurorul șef al DNA a folosit față de colegii procurori un ton superior și agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică și deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare și a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremației Constituției și a legilor, precum și a imparțialității procurorilor”, se arăta în comunicatul de presă remis de Inspecția Judiciară la mijlocul lunii ianuarie 2018. Kovesi a mai fost cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară și pentru că “prin intermediul unei corespondenţe electronice (e-mail) a adoptat o atitudine nedemnă, folosind la adresa procurorilor cuvinte şi expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și amenințător”.
Marius Iacob, procuror șef adjunct al DNA, a fost vizat la rândul său de Inspecția Judiciară pentru abaterea disciplinară constând în faptul că “a efectuat acte de urmărire penală fără a formula declarație de abținere, deși se afla, în mod vădit, în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 64 alin.1 lit. f, cu referire la art. 65 alin.1 și art. 66 Cod procedură penală”.